Невероятният свят на квантовата физика

Сподели с приятели

Не можем да отречем, че физиката е странна наука. Тя е дом за частици, които не съществуват освен като вероятности и време, което се променя в зависимост от това, колко бързо се движим.

И това е само началото! С появата на квантовата физика сякаш всичко стана още по-заплетено и невероятно. Можем ли да си представим, че в капка вода има много повече атоми, отколкото звезди в галактиката?

Има дори по-малки частици и от атомите, които се държат по различен начин и ни разкриват невероятни истини за Вселената.

Квантовата физика

Смята се, че квантовата физика и теорията на относителността обясняват почти всичко за Вселената.

Общата относителност се фокусира върху големите неща като време, пространство и гравитация, а квантовата теория – върху малките частици като протони, електрони и други.

В интерес на истината, квантовата теория е навсякъде около нас – лазери, слънчеви клетки, цифрови фотоапарати, четци с баркод, фотокопирни машини, компютърни екрани, транзистори, скенери и други.

Кои са елементите й?

Всичко е енергия

Всички материални неща са изградени от атоми, които са съставени от протони, неутрони, електрони и други. Те са 99,99999 процента енергия и .00001 процента материя.

Тоест, всичко в живота ни не е твърда материя такава, каквато я познаваме, а по-скоро енергия или честотни модели на информация. Физическите ни тела, заедно с това на Вселената са толкова празни, колкото и цялото пространство.

Всяко живо същество и материално нещо излъчва различна енергия, която носи информация. Във всеки един момент нашият колебаещ се ум променя тази енергия.

Теория на квантовото преплитане

Теорията твърди, че всички хора са взаимносвързани с квантовото поле.

В момента, в който две частици се свържат, те остават постоянно свързани независимо от времето и пространството. И макар пространствено разделени, ако направим нещо на едната го правим и на другата.

Ние също сме изградени от частици, които са пространствено разделени. Това буквално означава, че каквото правим на другите, го правим и на себе си.

Ние сме част от огромно, енергийно поле, което има всички реалности и реагира на нашите чувства и мисли.

Частиците са вълни и обратното

Според този вид физика, всеки обект във Вселената има свойство и на частици и на вълни, но реално не е нито едното нито другото.

Светлината пътува във фотони, които са малки частици подскачащи около Вселената. Те се отразяват и се сблъскват с други частици. Но, момент, не пътували светлината на вълни?

Тя е и летящи частици и вълни излъчващи се в космоса. На практика, най-малките частици проявяват вълнеобразни свойства, защото са едно и също.

Само най-малките предмети показват това поведение на двойственост на вълните на частиците. Ние, къщите, колите, земята, морето и всичко останало е направено от вълни.

Всичко, което не е забранено е задължително

Квантовата частица, която се движи от точка А до точка Б може да поеме по всеки един възможен път по едно и също време.

Това включва дори появата на електронно-позитронни двойки, които могат да се появят от нищото и отново да изчезнат.

Ефектът на наблюдателя

В експеримент с двойни процепи учените са установили, че ако наблюдаваме през кой от двата процепа минава светлината – тя ще се движи като частици. Ако обаче, наблюдаваме върху екран къде се приземява зад процепите – като вълна.

Логичният въпрос тук е защо наблюдаването променя модела на светлината? Този така наречен ефект на наблюдателя остава загадка и до днес. Но, едно знаем със сигурност – че докато наблюдаваме квантовия свят, ние го променяме.

Всичко свързано с квантовата физика звучи толкова невероятно – почти като магия. Очарованието й идва от факта, че всяко нещо може да бъде и частица и вълна, в зависимост от това какво правим с нея.