Как са възникнали имената на месеците?

Сподели с приятели

Докато отбелязваме отминаването на дните, седмици, месеците и годините, замисляли ли сме някога от къде всъщност идват имената на месеците? Съвременният ни календар се връща хиляди години назад към Римската империя.

Истината е, че дори след падането на Римската империя, той е бил използван в бившите й територии през ранното средновековие. Въпреки, че нещата от тогава доста са се променили, модерната ни система за датиране е просто версия на древния календар. А, полученото римското наследство е оформило начина, по който говорим и мислим за датите и часовете.

История

Можем ли да си представим Януари да не бъде първия месец от годината? Или пък да започваме годината през месец Март като римляните и да отбелязваме края й през Февруари?

Римският календар е представлявал сложен лунен календар. Състоял се е от 12 месеца също като нашия, но едва 10 от тях са имали имена. Месеците Януари и Февруари са без имена, тъй като това е зимния период, през които нито войската, нито правителството са били активни. Следователно, активния период получава имена от Март до Декември.

Месеците

Въпреки, че през годините много императори са променяли имената на месеците в своя чест, част от тях не ги надживяват. Така днес месеците носят имена на богове и богини, числа и владетели.

Януари

Януари месец е посветен на римския бог Янус. Той има две лица, които му помагат да вижда както в миналото така и в бъдещето. Той е богът на вратите, новите начала и първите стъпки от едно пътешествие.

Като първия месец на годината, Януари е получил името си заслужено – времето, в което си спомняме миналото и очакваме с надежда бъдещето.

Февруари

Месец Февруари е изцяло отдаден на прочистването. Името идва от римския фестивал за прочистване, който се провежда на 15-ти, този месец. Идеята му е да прогони злите сили и да дари всички със здраве и благоденствие.

Фестивалът включва различни странни ритуали и жертвоприношения. Абсолютно разбираемо е, че римляните са искали да прогонят злото през последния месец от годината.

Март

Март е кръстен на бога на войната Марс, известен на гръцки като Арес. Разбира се, и през месец Март са се провеждали ритуали в чест на първия ден от новата година. Освен това, с него започва и по мекото време, което е изключително подходящо за започване на война.

Фестивалите в чест на бог Марс са били по-скоро радост за римляните, тъй като те са гледали на конфликтите като начин за достигане до вечен мир.

Април

За името на месец Април съществуват три теории. Според едната, то идва от латинската дума „aperire“, която означава „да се отвори“ – новия живот, пъпките, цветята.

Според втората – април получава името си от латинската дума, която означава „втори“, по времето когато е бил втория месец от година. Но, има и такива, които смятат че месецът е кръстен на богиня Афродита.

Май

Май идва от гръцката богиня Мая, която е дъщеря на Атлас и майка на Хермес. Силата на тази земна богиня е приемана като хранителна, изпълнена с топлина и изобилие, както за природата така и за хората.

Юни

Месец Юни е кръстен на съпругата на Юпитер, Юнона. Тя е най-важната богиня в Рим. Енергичната Юнона с вечна младост закриля раждането и брака.

Тя е един от най-сложните характери в римската митология. Всяко едно от имената й разкрива определени сили. Юнона Соспита се грижи за децата и бременните. Близката до нея Юнона Лусина осигурява безпроблемно раждане. А, Юнона Монета се грижи за парите.

Юли

Юли е първия месец в календара, който носи името на истински човек, а не на божество. Месецът е кръстен на Юлий Цезар веднага след убийството му през 44г. пр.н.е.

Брилянтният стратег Цезар разширява границите на Рим и го превръща в империя. А, писанията му до ден днешен ни разкриват тайните за живота на римските граждани.

Август

Август е следващият месец посветен на римския владетел Август Цезар. През 8 г. пр.н.е. месецът „Sextilis“, което означава „шести“ е преименуван на Август, който всъщност е племенника на Юлий Цезар и е първият император.

Въпреки, че не е боен тип, той успява да разшири римската империя до Испания, Египет и Балканите. Името му идва от латинското „augustus“, което означава „уважаван, впечатляващ“.

Септември, Октомври, Ноември и Декември

Със месец Август, креативността по отношение на имената на месеците се изчерпва. Септември идва от латинската дума „septem“, което означава седми като седмия месец от годината.

Имената за Октомври, Ноември и Декември следват съдбата на месец Септември. И въпреки днешното ни разбиране за месеците в годината, някога те са били осмия, деветия и десетия месец. Но, всичко това се променя през 46 г. пр. н. е. когато Януари става първия месец от годината.