Най-сигурните приложения за чат

Сподели с приятели

Онлайн комуникацията се превърна в рутина за нас – като сутрешно кафе. Технологията за съобщения в реално време ни дава възможност да се свързваме със семейството, приятелите и колегите. Освен това ни помага да работим по-ефективно и експресно от всяко кътче.

Прекарваме повече време в разговори с хората онлайн, отколкото лице в лице. Все по-често казваме напиши или покажи, когато не искаме други да знаят за какво става въпрос. Но, дали изпратената снимка, клип или бюджет за миналия месец стигат само до когото трябва?

Криптиран чат

Настройването за криптиран чат е изключително лесно – избираме необходимата ни платформа и изтегляме предпочитаното от нас приложение. Благодарение на автоматично синхронизиране на контактите вече сме на един клик разстояние от желания човек.

Но, какво е криптиране? Кодирането е вид заключване, което запечатва комуникацията ни за хората, които не разполагат с подходящия ключ. Тоест, след като сме натиснали бутона „Изпрати“, приложението разглобява съобщението ни за доставка до получателя, където отново се сглобява в първоначалния му вид.

Разбира се, не всички приложения за криптиран чат осигуряват надеждна сигурност и поверителност. За целта трябва да се уверим, че приложението предоставя напълно криптирани, (peer-to-peer) P2P за равноправен достъп канали. За предпочитане са затворените мрежи, тъй като най-добрите приложения ни предпазват по-добре от любопитни погледи.

Кои са най-сигурните приложения?

Непрестанното търсене на приложения за комуникация, поради нарастващата опция за дистанционна работа определя главоломното им развие. За целта се нуждаем от платформа, която да гарантира сигурността и поверителността ни, без да намалява ефективността на комуникацията.

За щастие има изобилие от приложения, които осигуряват защита, както за професионалната така и за личната ни кореспонденция.

Signal

Приложението Signal по подразбиране криптира съобщенията от край до край. Освен това криптирането и самия код на приложението са достъпни са всеки, който иска да го види.

Като допълнение Signal скрива всички метаданни за въпросното съобщение, независимо дали е чат или видео. Тоест, нито самото приложение, нито някой друг, който може да прихване съобщението може да го прочете или да каже кой го е изпратил.

Може би единственото нещо, което може да се вземе като минус е регистрацията с телефонен номер.

Viber

Viber ни предоставя криптирани текстови съобщения, гласови и видео разговори, групови чатове и възможност за изпращане на файлове и кратки гласови и видео съобщения.

За осигуряване на допълнителна защита, приложението предлага допълнителни функции. Една от тях е чат с цветни кодове обозначаващи нивото на защита – сиво за кодирана комуникация с доверен контакт, а червено за проблем с ключа за кодиране. Приложението ни дава възможност при желание да скрием съобщенията си чрез пин кодове или тяхното самоунищожение.

WhatsApp

Приложението не винаги е било сред най-добрите решения за чат, тъй като цялостното му кодиране беше добавено едва през 2016 година. WhatsApp ни предлага същите основни функции като Viber. Разликата им е в допълнителните функции за сигурност.

Тук вече имаме възможност да проверим кода за проверка за сигурност на всеки чат. Така например, потребителите на Android получават проверка чрез пръстови отпечатъци. Освен това, WhatsApp също предлага възможността за самоунищожаващи се съобщения.

Telegram

Безспорно, Telegram ни предоставя много възможности от тайни чатове, през самоунищожаващи се съобщения до споделяне на видео клипове и файлове. Облачната инфраструктура на приложението ни позволява незабавен достъп от много устройства.

Това, което наистина не трябва да забравяме за Telegram е, че трябва ръчно да пуснем цялостното криптиране. Това може да ни подведе и да ни предаде фалшиво чувство за сигурност.

Wickr

Освен криптирано частно приложение за чат „Wickr Me“, Wickr предлага и такова за бизнес „Wickr Pro“.

С Wickr Me се радваме на криптирани съобщения, споделяне на файлове и саморазрушаващи се конфигурации. Приложението поддържа изтриването за постоянно на медийно съдържание и комуникации. Тоест, всичко в приложението се изтрива. Единственото, което можем като потребител да решим е колко време да съществуват данните преди изтриването им.

От друга страна, с бизнес приложението Wickr Pro можем да провеждаме конферентни разговори, да споделяме екрана си, да запазваме данни и файлове в частна мрежа.

Threema

Въпреки, че приложението не изисква телефонен номер и не събира потребителски данни, по някакъв начин то е останало в сянка. Това разбира се има и своите плюсове, тъй като шпионите биха се насочили към по-големи потребителски бази.

Можем да използваме Threema напълно анонимно чрез произволно генериран идентификатор, освен ако не решим да го свържем с телефон или емайл. Този ключ се съхранява на самото устройство, което означава че само потребителя на устройството може да чете съобщенията изпратени до него.

Единствения минус е, че приложението няма безплатна версия.