Дишането влияе на емоциите ни

Сподели с приятели

Емоциите са вкуса на живота. Радостта, сладостта, любовта и задоволството обогатяват дните ни, докато гневът и страхът са като предупреждение кога да се пазим. Емоциите са насоките, които да следваме при взимаме на важни решения. Те са най-силната ни връзка със семейството и приятелите ни.

Казано на кратко, емоциите са мощните двигатели на поведението ни, които на моменти сякаш ни разкъсват от вътре. Тази им интензивност е причината много от нас да търсим начини да се справим с тях.

Емоциите

В действителност болката от негативните ни емоции като ревност и гняв по нищо не отстъпва на физическата. Но за разлика от нея , емоционалната може да бъде много по-трудна за облекчаване.

За жалост, в моменти на тревожност ни е трудно да разберем за какво точно се тревожим, гневът ни е по-скоро самозащита, а горчивината от загубената връзка можем лесно да объркаме с жаждата за нов партньор.

За справяне с емоционалната болка често се спираме или на потискането или на проектирането й върху околния свят. За съжаление обаче, както може би сме забелязали и двата метода предлагат само временно облекчение.

Независимо колко се стараем да потиснем или избегнем неприятните мисли и чувства или да препишем причината за чувствата ни върху някой друг или нещо, те се връщат при нас като бумеранг.

Да, негативните емоции са болезнени, но те ни дават възможност да се вгледаме в себе си, да се опознаем и да изследваме области от живота ни, които старателно избягваме. Едва тогава ще имаме възможността да се изправим срещу първоизточника на емоциите ни.

Емоциите и дишането

Безспорно емоциите оказват незабавен ефект върху дишането ни. Сигурна съм, че всички сме се сетили за последния път, в който сме се стреснали от странен шум или сме си изпуснали нервите.

В момента, в който се фокусираме върху обезпокоителното събитие вдишванията ни стават по-чести и бързи и променят баланса на енергията в тялото ни. Тоест, повишеното ни вече внимание ни подготвя за действие и ни позволява да излеем емоционалната ни енергия.

Разбира се, много от нас могат да контролират емоциите до определена степен – например, запазваме самообладание и реагира различно в зависимост от това кой стои срещу нас. Но знаем ли, че всъщност можем да повлияем на емоциите ни чрез дишане?

Може би всички, които практикуват йога са наясно с многобройните тайни на дишането и често ги прилагат. Истината обаче е, че като цяло изключително рядко обръщаме внимание на дишането ни. Може би препоръката да поеме няколко дълбоки вдишвания не е само част от народната медицина.

Моделът ни на дишане променя емоциите ни

В случай, че дишането ни се повлияе от емоциите, ние не го осъзнаваме. Но е напълно възможно да повлияем на емоционалната ситуация чрез дишането. Разбира се, това ще изисква постоянна практика на спокойно дишане, което се извършва с лекота.

Освен това, дишането ни дава ценна информация за състоянието на ума и тялото. Фокусирайки се върху дишането, ние възприемаме ритъма на вдишване и издишване и усещаме комфортните ни зони и бариерите в тялото ни.

Чрез спокойното дишаме усещаме необхватното желание на всяка част от тялото ни да диша и успокояваме ума. Съответно с по-често и бързо дишане постигаме обратния ефект.

Тревогата, стресът и гневът създават ускорено дишане

В ситуация на стрес, тялото ни влиза в “състояние на възбуда“, където по-учестеното дишане доставя повече кислород, за да му помогне да реагира и да избяга.

Моделът ни на дишане се променя независимо дали нещо се случва в конкретния момент или го гледаме на филм или снимка. Следователно, колкото по-разтревожени сме, толкова по-висока е честотата ни на дишане.

Тъй като, това е част от автономната нервна система нямаме почти никакъв контрол над дишането. Това разбира се не означава, че не можем да се опитаме да потушим пожара.

Дишането ни реагира „емоционално“ на аромати

С дишането приемаме не само кислород, а и опознаваме света от към аромати. Те имат силно изградени връзки с дишането и емоциите. Тялото ни реагира на ароматите като променя модела ни на дишане.

Неприятните миризми водят до по-къси и чести вдишвания, а приятните – до по-бавни, но дълбоки вдишвания. Целият този процес се случва още преди мозъкът ни да е регистрирал аромата.

Дълбоките вдишвания са знак за безопасност, който позволяват да изживеем свързаните с аромата емоционални моменти.

Повече напрежение – повече въглероден диоксид

Според учените издишаният въздух също има връзка с емоционалните ни реакции. Направените изследвания потвърждават, че химически анализ на издишан въздух може да определи как се чувства човек.

Взаимодействието между емоциите и дишането обикновено е неволно и затова често не му обръщаме много внимание. Но, навикът да се грижим за дишането ни може да намали загубата на енергия и да ни помогне да се справяме по-добре с емоциите ни. Ключът е да развием ежедневна рутина на осъзнаване на дишането, която да използваме като баланс.