4 пранаяма техники за дишане, които си заслужават

Сподели с приятели

Дишането е живот! Правим го ежедневно и без да му отдаваме нужното внимание. И може би точно там ни е грешката, защото повечето от нас използваме много малка част от белодробния си капацитет. Изпитваме липса на кислород, понеже вдишванията ни са бързи и повърхностни.

Какво е пранаяма?

Пранаяма е йогическа дисциплина с произход от Древна Индия. Както вече знаем, прана означава жизнена сила или енергия, а яма – контрол.

Тя е съвкупност от цялата съществуваща енергия във Вселената. Ако спрем да дишаме, всички останали функции и енергии в телата ни спират.

Прана е мостът, който свързва ума, тялото и духа ни. Всяка мисъл променя начина, по който дишаме и се чувстваме и всеки дъх – начина, по който мислим.

Практикувайки пранаяма, ние придобиваме контрол над ума и подобряваме цялостното си физическо и психическо благополучие.

Техниките

Забелязвали ли сте някога, колко зареждащ може да бъде един успокояващ дъх в края на тежък ден? Пранаяма предоставя разнообразие от техники, с които можем да постигнем дори много повече.

Пранаяма Бхастрика

Тази техника облекчава стреса, тревожността и намалява симптомите на астма.

За целта, сядаме в удобна поза с кръстосани крака и изправен гръбнак. Поставяме ръце върху колената с длани сочещи нагоре. Отпускаме се максимално, затваряме очи и поемаме няколко дълбоки вдишвания като се фокусираме изцяло върху дишането.

След като сме готови, вдишваме дълбоко според възможностите си, за да изпълним дробовете си въздух, а след това издишваме с сила, издавайки съскащ звук.

Пранаяма Нади Шодхан

Тази техника е една от най-лесните за изпълнение и само с няколко минути практика ни позволява да достигнем състояние на блажено щастие и спокойствие. Благодарение на повечето внесен кислород в тялото ни, тя прочиства блокираните енергийни канали, кръвта и успокоява ума.

Отново заема същата поза, а ако не ни харесва може да я практикуваме или в нормалното седнало положение на стол или легнали. Затваряме очи и поставяме ръцете си на колената, с длани нагоре.

Затваряме дясната ноздра с десния палец и вдишваме за четири секунди в корема с лявата. След това задържаме дъха за същото време. Издишваме за шест секунди през дясната ноздра, докато затваряме лявата с кутрето.

Повтаряме стъпките като имаме в предвид, че вдишваме през ноздрата през, която сме издишали.

Пранаяма Уджаи

Уджаи дишането е по-известно като дъха на океана зареди звука, който създава. Той насърчава максималното разширяване на белите дробове.

Сядаме в удобната за нас поза, вдишваме нормално докато достигнем капацитета на дробовете си. Задържаме дъха за секунда и издишваме бавно като прокарваме дъха през задната част на гърлото.

Пранаяма Капалабхати

Тази ободряваща техника прочиства въздушните канали, намалява подуването на корема, подобрява работата на дробовете и създава топлина в тялото.

Отново заемаме поза с изправен гръбнак и издишваме напълно. Вдишваме за кратко през носа и издишваме рязко като притискаме корема към гръбнака. Издишването е много активно, макар че е бързо и кратко. След като уловим ритъма си, изглежда така сякаш само издишваме.

Ползите

Дихателните практики:

  • облекчават стреса и депресията
  • успокояват ума
  • подобряват работата на дробовете
  • помагат за отслабване
  • намаляват кръвното налягане
  • предпазват сърцето
  • подобряват концентрацията
  • лекуват главоболие, астма и мигрена
  • подобрява функциите на репродуктивните органи
  • помагат на храносмилателната система

Единственото нещо, за което трябва да бъдем внимателни е да не насилваме или ограничаваме дъха си. Ако усетим какъвто и да било дискомфорт е най-добре да спрем и да се върнем към нормалното си дишане.

Имаме нужда само от желание, за да се докоснем до ползите на тези лесни, ефективни и независещи от време и място техники.