Най-загадъчните музейни артефакти

Сподели с приятели

Музеите не са просто прохладни места, в които да се скрием от жегата, докато разглеждаме непознат за нас град. Те са като книгите – образоват ни и ни връщат към историята. Те са дом на очарователни, странни и впечатляващи артефакти разказващи своите истории.

Разбира се има и артефакти, чиито произход, история и предназначение са обгърнати в мистерия.

Клинът на Аюд

Клинът, който днес се намира в Музея за история на Трансилвания е открит през 1974 година близо до Аюд, Румъния. Намерен е на около десет метра дълбочина заедно със две мастодонтски кости.

Ако се съди по намерените кости, възрастта на артефакта е над 10000 години. Но, това от своя страна противоречи на факта, че алуминият е открит някъде в началото на 19 век.

Заради противоречивите факти, произходът и възрастта на клинът остават загадка и до днес.

Торинската плащаница

Торинската плащаница е християнска реликва от ленено платно, на което се вижда изображението на брадат мъж.

Теориите за един от най-мистериозните предмети в света са две – според едната плата е бил използван при погребението на Исус, а според другата е оригинален фалшификат от средновековието.

Въпреки многобройните тестове и анализи относно произхода на плата и кървавите петна по него, все още няма общоприета, убедителна теория.

Мъртвородени близнаци

Мъртвородените близнаци са намерени в килера на медицинско училище. Единственото, което се знае за артефакта е, че е от 19 век. Днес, той е изложен в музея Мютер във Филаделфия.

Римски Додекаедри

Първият додекаедър е отрит в Англия преди повече от 300 години. Този предмет представлява фигура с 12 петоъгълни стени. Открити са повече от 100 римски додекаедъри изработени от бронз или камък.

Въпреки, безбройните хипотези все още няма точен и ясен отговор свързан с предназначението им. Ясно е само, че са имали висок статус, защото са намирани предимно сред съкровища.

Медният свитък

Освен всеизвестните свитъци от Мъртво море, съществува и още един открит през 1952 година. Медният свитък е на повече от 2000 години – времето, когато е господствала Римската империя на днешна палестинска територия.

Според изследователите на него е описано огромно съкровище, скрито от местните жители. Но, въпросите остават – защо е скрито, кой го е скрил, дали наистина съществува и къде се намира.

Кодекс Гигас

Със своите 92 см. дължина, 50 см. ширина, 22 см. дебелина и тегло от близо 75 кг. Кодекс Гигас е най-големият известен средновековен ръкопис. Създаден е през 13 век в манастир в Чехия и е известен още като Дяволската библия, зареди голямото изображение на дявол.

Според легендата, кодексът е написан от монах осъден на смърт поради потъпкване на монашеските обети. Тъй като не се справил със задачата да създаде книга за цялото човешко познание за една нощ, той сключва сделка с дявола, който я завършва. От благодарност монахът изобразява дявола в ръкописа.

Направените анализи потвърждават почерка на един и същи човек. Но, според изследователите това е работа в продължение на поне пет години. Ръкописа съдържа 320 страници, от които 11 липсват. Защо ли?

Камъните Ика

Интересните и привличащи окото камъни Ика са част от колекцията на д-р Хавиер Карбрера. Възрастта им варира между 500 и над 1000 години.

Изображенията са различни – сексуални графики, мозъчни трансплантации, операции на сърце, идоли и дори динозаври. Автентичността на камъните все още е под въпрос.