Ефекта на пеперудата

Сподели с приятели

Всички, без съмнение сме чували за теорията на хаoса, известна още като ефекта на пеперудата. Тя ни кара да се замислим върху изключително съществения факт за непредсказуемия модел на Вселената.

Искаме или не, хаoсът е част от живота ни. Навсякъде и по всяко време се случват промени, чиито ефекти не могат да бъдат предсказани.

Теорията

Ефекта на пеперудата твърди, че един компонент оказва влияние върху цялостта на другите компоненти в света. Толкова сме свързани, че всяко живо същество, по един или друг начин влияе на всички останали.

Самата теория твърди, че когато пеперудата размаха крила може да причини ураган по-късно във времето на друго място. Тоест, и най-малките и незначителни на пръв поглед промени ни засягат и могат да доведат до неочаквано големи промени.

Колкото и да се опитваме да поддържаме някакво ниво на сигурност и чувство за контрол, истината е, че сме заобиколени от непредсказуеми неща.

Нещата, които трябва да знаем

  • Неодушевените предмети също влияят върху ритъма и модела на Вселената. Падналата батерия на телефона, преди важно обаждане променя както всички наши планове, така й тези на хората около нас. Проблем с колата ни рано сутрин отново повлиява целия ни ден.
  • Няма как да избягаме или да спрем действието на ефекта на пеперудата, защото дори когато изглежда, че не правим нищо пак въздействаме на света. Решенията ни да правим или не нещо също са действия, които събарят първата плочка домино.

Как да използваме теорията на хауса?

Всяко човешко същество се опитва да избегне хаоса, за да почувства известна сигурност и стабилност. Тази предвидимост, към която се стремим ни дава сила да градим живота си с известна доза увереност.

Но както вече разбрахме от ефекта на пеперудата, предвидимостта си остава само термин в речника, защото никога не знаем какво и кога може да се случи. Промяната е единственото сигурно нещо в живота ни и въпреки това тя винаги ни изненадва.

Тъй като няма как да я спрем, да я избегнем или да не я предизвикаме, единственото което можем да направим е да бъдем винаги готови да променим плана си. Тази гъвкавост ще ни поведе по пътя на сигурността и чувството, че сме подготвени за евентуален хаос.

Само с подобна нагласа ще можем да подхождаме към неочакваното с приемане и разбиране, за да уловим възможностите, които хаоса ни предоставя.