9 причини да консумираме ленено семе

Сподели с приятели

Лененото семе е една от древните култури отглеждана за маслодайни семена и фибри. Заради ползите, които има за здравето ни все по-често го включваме в хранителния си режим.

Състав

Хрупкавите семена съдържат в себе си алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини и лигнани. Те са източник на фибри, растителни протеини и минерали като тиамин, манган и магнезий. Освен това, ни зареждат с витамин С и В6, калций, желязо, калий и натрий.

Употреба

Лененото семе може да се консумира, препечено, смляно или сурово. Хубавото е, че можем да ги добавяме към шейкове, кисели млека и вода.

Можем да го използваме като чудесен завършек на вкусна салата, ястия, десерт или да приготвим вкусни бисквити и сладкиши.

За да получим всички ползи, за които ще стане дума се препоръчва да ги консумираме смлени. Но ако не разполагаме с достатъчно време можем от вечерта да си сложим една-две супени лъжици ленено семе във вода или мляко.

Ползи

Ниско съдържание на въглехидрати

Лененото семе съдържа много високи нива на лепкави смоли, които се разтварят във вода и не се разграждат в стомашно-чревния тракт.

Именно това гелообразно влакно ни оставя с чувство на ситост, защото задържа храната в стомаха и повишава процеса на усвояване на хранителните вещества.

Лененото семе е идеално ако искаме да сваляме килограми, защото нивото на въглехидрати е много малко.

Високо съдържание на омега-3

То е добър избор за получаване на омега-3, особено ако не се храним с риба или сме вегетарианец.

Нарича се алфа-линоленова киселина и е една от двете растителни мастни киселини, които е необходимо да приемаме с храната, защото тялото ни не я произвежда.

Намалява риска от рак

Растителните съединения наречени лигнани ни предпазват от рак, благодарение на своите антиоксидантни и естрогенни свойства.

Антиоксидантите намалят увреждането от свободните радикали. Това прави лененото семе идеален анти-стареещ агент, който има клетъчно-регенериращи ефекти и поддържа добър хормонален баланс.

Предпазват от сърдечни заболявания

Благодарение на флавоновите С-гликозиди, които инхибират липидната пероксидация и капилярната пропускливост и чупливост, намалява честота на сърдечносъдовите заболявания.

Не съдържа глутен

Лененото семе е изключително подходящ за хора, които имат чувствителност към глутена. Това го прави лесно усвоим, а е и противовъзпалителен.

Помага при диабет

Разтворимите и неразтворими диетични фибри в лененото семе поддържат нормални нива на кръвната захар при хора, страдащи от диабет.

Полезен за здравето на храносмилателна система

Лененото семе намалява възпалението и защитава лигавицата на стомашно-чревния тракт. То насърчава благоприятна чревна флора, като осигурява храна за добрите бактерии в дебелото черво.

Така спомага за прочистването на системата ни, което го прави подходящо при запек.

Грижи се за кожата, косата и ноктите ни

Благодарение на всички полезни вещества, то помага при проблеми с акне и екземи. Заздравява крехките коса и нокти и ги предпазва от накъсване и чупене.

Подобрява имунитета

Алфа-линоленовата киселина и лигнаните подобряват имунитета на организма като намаляват възпалителните процеси.

Както и да го погледнем, лененото семе е добър избор за организма ни. Но все пак трябва да го консумираме в умерени количества,заради високото съдържание на фибри, които могат да причинят подуване на корема, дискомфорт в стомаха, газове или диария.