Колко е важно правилното дишане

Сподели с приятели

Дишането е процес, който се случва без дори да го мислим. Но осъзнаваме ли, всъщност колко е важен той?

Неправилният модел на дишане може да обърка съня, храносмилането, настроението, сърцето, нервната система, мозъка, мускулите, развитието на зъбите и дори структурата на лицето. Как да избегнем всичко това?

Правилното дишане

Какво представлява правилното дишане? Това означава да дишаме по начин, който е физиологично оптимален за тялото, и по който сме били предназначени да дишаме, но не сме били научени как.

От друга страна, то ще ни зареди с повече енергия, настроение, по-добро здраве и взаимоотношения, и по-щастлив живот като цяло.

Четири лесни правила за по-добро дишане

За щастие, промяната в начина ни на дишане не е толкова сложна. Всичко, което трябва да направим е да обърнем повече внимание на начина, по който го правим и да усвоим няколко правила.

Дишайте през носа

Дишането през носа е основополагащото правило, на което трябва да обърнем сериозно внимание. Ако искаме да вземем най-доброто от всеки дъх, то той трябва да влиза и излиза през носа. Макар и да не се замисляме много за носа, той е там именно за това. Той е като малка фабрика, която пречиства и подготвя въздуха, за да бъде използван от тялото възможно най-ефективно.

Истината е, че когато дишаме през устата, белите дробове получават много нефилтриран въздух, който е студен, сух и пълен с вируси и бактерии. Ако сме свикнали да дишаме през устата ще изпитаме леки затруднения, но няма да ни отнеме повече от няколко дни да приспособим носа си за отредената му дейност.

Дишайте с диафрагмата

Най-ползотворното вдишване трябва да бъде хубаво и дълбоко, за да мине през диафрагмата и да стигне до корема. Такъв вид вдишване помага на белите дробове да се справи с газообмена, който се случва предимно в долната част на дробовете.

Диафрагмата от своя страна масажира черния дроб, стомаха и червата и им дава ритмичен баланс. Диафрагеното дишане помага и на лимфната система да се оттърве от отпадъчните продукти, които се намират в червата. В следствие на това се намаля налягането в гърдите и корема, а напрежението в областта на врата и раменете изчезва.

Дишайте спокойно

Дишането ни е отражение на нашите мисли и чувства.Следователно ситуациите, които ни карат да се чувстваме напрегнати водят до учестено и напрегнато дишане. То пък от своя страна води до липсата на кислород, който допълнително стресира тялото и мозъка.

Като се научим да дишаме спокойно, успокояваме тялото. Така му помагаме да функционира по-добре, за да бъдем здрави и изпълнени с енергия.

Дишайте ритмично

Всичко на този свят има своя естествен ритъм – сезоните, вълните, луната, сърцето, мозъка и въобще тялото като цяло. Намерете своя ритъм и го следвайте, защото когато всичко е в хармония, тялото е здраво и работи най-добре.

Ползи

Правилното дишане ни поддържа спокойни, позволява на тялото да използва кислорода по-ефективно, спомага за пречистването на белите дробове и организма, предпазва от простуда и подобрява съня.

А най-важното е, че може да го практикувате по всяко време, без значение къде се намирате и какво правите.

Вие решавате!