Йордановден е един от най-големите християнски празници

Сподели с приятели

Привет, в този хубав, снежен ден, на който честваме Йордановден или извествен още като Богоявление и разбира се Честит имен ден на всички именници – Йордан, Йорданка, Божана, Данчо, Боян, Богдан, Богомил, Дана, Божан.

Какво почитаме на Йордановден

Днес на 06.01 православната църква чества кръщението на Исус Христос в река Йордан, която се явява като граница между Йордания и Израел, от Йоан Кръстител. Вярва се, че на Йордановден водата има силата да изчиства греховете и да лекува. От там идва и традицията болните да влизат във водата, където е хвърлен кръста. Така на този светъл ден се прави празничен водосвет край големите водоеми, а след това кръстът се хвърля във водата. Вярваме,че който успее да хване кръста ще бъде съпътстван от здраве и щастие.

Какви са обичаите

След изваждането на кръста се обновява светената вода в храмовете. Всеки трябва да си вземе от нея вкъщи, за да пази от болести и да пречиства душата през цялата година. А с донесената от църквата свещ се пали кандилото в дома. Нашите предци са месили по три хляба с остатъка от миналогишната светена вода. Единият е за семейството, другият за гостите, а третият са оставяли пред вратите на къщите за минувачите заедно с вино.

Какви са поверията

Днес обаче месим само по един и всеки от семейството си взима по парче, за да се радва на здраве, щастие и успехи. С къпането или пръскането на този ден за здраве се слага край на така наречените „мръсни дни“. Всички знаем от нашите баби и дядовци за поверия свързани с този ден. Те са смятали,че ако времето на Йордановден е сухо и студено, то годината ще бъде добра и плодородна.
През нощта на този ден небето се отваря и човекът станал свидетел на това чудо ще сбъдне всичките си съкровени желания.

В наши дни обичаят продължава да съществува като участниците в него, след изваждането на кръста, вият кръшно българско хоро. Аз нямам смелостта да се хвърля в студената вода. Възхищавам се на всички желаещи да го направят и да продължат традицията, за да не се забрави с течение на годините. Хубаво е да не забравяме от къде сме тръгнали, през какво сме минали и на къде отиваме в този забързан свят. Традициите са тези , които ни сплотяват и съхраняват през живота. Желая здраве, щастие и много късмет на всички и весело посрещане на Йордановден!