Водата обединява Йордановден, Ивановден и Бабинден

Сподели с приятели

На първи януари посрещаме не само една Нова година.Приветстваме един нов период, който стартира на Йордановден и приключва на Бабинден. Традицията с къпането във водата продължава и на Ивановден -07.01.

Кого почитаме на Ивановден

На Ивановден честваме кръстителя и най-великият от пророците Св. Йоан Кръстител. Наричан е още Предтеча, защото проповядвал и подготвял хората за раждането на Исус Христос. Какво обаче знаем за него? Йоан е бил много последователен и стриктен със самия себе си. Това е причината да не се притеснява да казва истината на хората такава каквато е. Искреността му обаче го погубва. Оставя засрамени всички със строгия си пост и молитва, който прави в пустинята.

На какво ни учи

Предтеча е човек, който проповядвал покаяние. Учи ни, че човек може да се покае само когато признае греховете си, съжали за тях и ги приеме като част от него. Само едно такова пречистване може да ни направи по-добри и по-близо до Бог. Пророкът използва вода за кръщението на Исус, която е символ на отмиването и чистотата на тялото. Проповедите за покаяние пречистват душата. И така в продължение на Йордановден, днес на Ивановден и дори утре на Бабинден главната роля е за чудодейната сила на кръстената, осветена вода.

Традициите повеляват

С тези три последователни празника на които се прави символичното къпане идва новото начало, чисто и хармонично. С идването им хората започват да гледат напред, към сбъдването на техните пожелания за здраве, късмет и успехи. В днешния ден се къпят всички именници, булки и младоженци за здраве и щастлив живот. Св. Йоан Кръстител е смятан също за покровител на кумството и побратимството, от където идва и традицията кумовете да къпят младоженците сключили брак преди една година. След това младото семейство им гостува носейки вино, месо и кравай. Кумовете ги посрещат на отрупана трапеза със фасул, баница, ушав и свински ребра със зеле. Празника приключва с разменяне на подаръци.

Харесвам празниците, защото ни помагат да се обърнем към себе си. А и за никого от нас не е тайна, че с времето започваме да го правим все по-малко. Отлагайки го за другия ден или напълно забравяйки, затрупани от задачи. Ивановден ми напомня, че съм човек и като такъв правя грешки. Но вместо да се обвинявам и да ги разигравам отново в ума си е по-добре да ги приема и да видя дали пък не е излязло нещо хубаво от тях.

И не, не съм забравила – Честит имен ден, мили хора! Желая ви здраве, за да бъдете такива каквито сте, да дарявате добро, да радвате и да обичате.