10-те най-страховити кораба-призрак

Сподели с приятели

В морската история съществуват многобройни зловещи истории за появяващи се неочаквано кораби, без нито една душа на борда. Не стига това, ами няма и следа от случилото се с екипажа.

Тези призрачни кораби са неразделна част от ежедневието на моряците и често са главните герои в много филмови продукции. Но, въпреки че някои от тях са предимно легенди, сред тях има и реални кораби-духове, които се появяват в морето.

Разбира се, в по-голямата част от случаите никой няма ни най-малка представа за това, какво се е случило с екипажа. Тези безпилотни кораби пътуват през океани и морета обгърнати в страх и мистерия. Те напомнят на моряците за възможните загадъчни опасности, на които могат да се натъкнат.

Мария Селесте

Няма как да не започнем с най-известния кораб-призрак Мария Селесте. Той е открит в Атлантическия океан през 1872 година напълно невредим и все още с вдигнати платна.

Единствените неща, които са липсвали са дневникът на капитана, спасителната лодка и екипажът му – семейството на капитана и седем души екипаж. Поради липсата на сведения за случилото се съществуват теории за бунт на екипажа и приемането на отровна храна.

Но, като най-разумна се приема теорията за възникване на буря или технически проблем, който принуждава хората да напуснат кораба незабавно.

Летящият холандец

Летящият холандец е корабът-призрак вдъхновил безброй картини и филми. Разнообразните легенди, че корабът е прокълнат предизвикват несигурност и страх.

Според една от тях, капитанът Ван дер Декен, който се връщал от Индия решил да премине през нос Добра Надежда по време на силна буря. Той се заклел, че ще заобиколи носа дори ако трябва да плава цяла вечност.

Така, капитанът заедно с екипажа си станали безсмъртни – обречени вечно да се носят по морските вълни.

Лейди Ловибонд

Обитаваният от духове кораб Лейди Ловибонд разказва интересна любовна история, изпълнена с ярост и ревност. През 1748 година ден преди Свети Валентин, корабът се отправя на пътешествие по река Темза в чест на сватбата на капитана и любимата му.

За жалост, кумът също бил безумно влюбен в жената на капитана и решил за отмъщение да насочи кораба към пясъците Гудуин. Това е най-опасната 15-километрова отсечка от Английския канал.

Тъй като корабът може да се види на всеки 50 години, някои са изпращали дори спасителен екипаж предполагайки, че корабът е в беда.

Карол А. Диринг

Корабът е пътувал от Рио Де Жанейро до Норфолк, Вирджиния. За съжаление, обаче засяда в прословутите „Диамантени плитчини“ край Северна Каролина.

Тук отново от кораба липсват спасителните лодки, дневника на капитана и екипажът му. Предполага се, че изчезването е в следствие на метеорологични причини или пирати.

Бел Амика

Още по-мистериозна е историята на кораба Бел Амика. Открит е край Сардиния през 2006 година. На борда са открити египетски ястия, знамето на Люксембург и френски карти на северноафриканските морета.

След откриването на собственика на кораба, теорията за мистериозен античен кораб бе отхвърлена.

Валенсия

Валенсия е бил железопътен пътнически параход, който превозвал пътници по западното крайбрежие на САЩ. През 1906 година поради лоша видимост, корабът се блъска в риф край бреговете на Канада.

Оцеляват само 37 мъже. През 1933 година една от спасителните лодки на Валенсия е открита да плава в изключително добро състояние.

Байчимо

Байчимо е един от най-реалните кораби призраци построен през 20-те години на миналия век. През далечната 1931 година обаче попада в ледников капан близо до Аляска.

Макар и без екипаж на борда, корабът е засичан да плава във водите на Аляска. Но, от 1969 година изчезва безследно.

Джойита

Търговският кораб е открит изоставен в южната част на Тихия океан през 1955 година. Бил е построен така, че практически не може да потъне.

Уви! Никой не знае какво точно се е случило там, но на борда са намерени кървави превръзки и медицинска чанта. Никой от екипажа не е намерен – нито жив, нито мъртъв.

Джени

Джени е предполагаем английски кораб и обект на недоказана легенда. Според нея корабът е замръзнал в ледена преграда на прохода Дрейк през 1823 година.

Открит е едва през 1840 година заедно с мъртвия си екипаж, запазил се от студения климат.

Оранг Медан

През 1947 година корабът Оранг Медан, който се намира край бреговете на Индонезия изпраща сигнал за помощ. Два американски кораба прихващат съобщенията: “ Всички са мъртви“, „и аз умирам“.

Те установяват, че осеяният с трупове на хора и животни кораб е все още в движение. За съжаление не са успели да направят по-нататъшно изследване на кораба тъй като избухва пожар и той потъва заедно със своите тайни.