Наистина ли мускулната памет е това, което си представяме

Сподели с приятели

Вероятно, тези от нас, които не сме спортни натури отдавна сме забравили упражненията, които сме правили като деца по физкултура. Но, има голям шанс мускулите ни все още да ги помнят.

Това се потвърждава и от голям брой изследвания направени през годините. Според тях ефектите от физическата активност, не само от ранна възраст, имат благоприятни ефекти върху поддържането и възстановяването на мускулната маса на по-късен етап от живота ни.

Въпреки, че за разлика от октоподите, ние нямаме мозък в крайниците, понякога оставаме точно с това усещане. Веднъж научили дадено физическо действие като каране на колело или правене на мъртва тяга усещаме как с времето ни става все по-лесно.

Правим го без дори да се замисляме – сякаш тялото ни помни всяко движение. Именно това явление наричаме „мускулна памет“.

Мускулите

Мускулите са специални клетки, които са изключително пластични и гъвкави. Тази тяхна специфична черта им позволява да се свиват или да растат в зависимост от начина ни на живот.

Мускулният растеж или хипертрофията постигаме чрез физически упражнения, които позволяват на мускулите да станат в пъти по-големи от средните клетки в тялото.

От друга страна, заседналият начин на живот и недохранването могат да доведат до атрофия или свиване на мускулите.

Какво представлява мускулната памет?

Всяко действие на тялото включва сложна последователност от напрежение и отпускане на много различни мускули. Това се отнася дори за най-простите ни ежедневни дейности. Разбира се за повечето от тях имаме цял един живот практика и ги извършваме по-бързо и гладко, почти несъзнателно.

За по-сложните действия като научаването на танц, свиренето на музикален инструмент, а защо не и плетенето имаме нужда от непрекъсната практика, за да ги превърнем в автоматично случващи се. И стигаме до въпроса „Това ли всъщност мускулната памет“?

Въпреки, че някои умения като колоезденето например изискват укрепването на определени мускули, важните процеси по възприемането и архивирането на новите умения се случва в мозъка.

Работата е там, че при усвояването на нови умения, случващите се промени в мозъка променят информацията, която той изпраща към мускулите. А, получените данни променят произведените движения на тялото ни.

Знаем, че паметта ни се състои от множество различни системи, които могат да работят абсолютно независими една от друга. Следователно, обучението на умения и паметта се различават от другите форми на памет. Поради тази причина, може да караме колело идеално, но да не помним къде сме се научили или да не можем да обясним как точно го правим.

Помага ли така наречената мускулна маса да възстановим мускулите?

Мускулната памет е по-скоро резултат от научени двигателни умения и по-малко се отнася до мускулния растеж. Но, двете някак се сливат поради факта, че постигането на мускулна памет води до увеличаването на мускулните клетки.

При редовни тренировки мускулите ни получават увеличение на определен тип клетки известни като мионуклеуси. Тяхната задача е да споделят ядрото си, за да спомогнат за увеличаването на размера и силата на мускулите.

В случай, че спрем да тренираме за известно време броят на въпросните клетки остава стабилен. Тоест, те все още са там, когато отново се върнем към тренировките готови да синтезират протеини и да обединят мускулните влакна по-бързо, отколкото първия път.

В действителност мускулната памет се случва в мозъка на определено движение на мускули, което се контролира от мрежа от неврони. Повторението на научено вече умение укрепва връзките, които го управляват и изпраща сигналите много по-бързо.

Именно на този непрекъснат процес се дължат бързите ни рефлекси, способността да се движим в триизмерно пространство и сложните двигателни умения.

Хващането на топка, танцови стъпки или протягането на ръката като действия се изпращат към мозъка за кодиране и запомняне. Но, ако да кажем объркаме хореографията на бойното изкуство, информацията не се запаметява.

Благодарение на всички запаметени успешно изпратени и получени сигнали, все още ще можем да извършва необходимата дейност дори след дълъг период от време.