10-те най-вредни хранителни добавки

Сподели с приятели

Някога много отдавна сме ловували, събираме сме плодове и зеленчуци, смилали сме жито и сме приготвяли храната си сами. Но, благодарение на съвременната технология за преработка на храните, днес просто отиваме до магазина и пълним количките.

Освен това, през последните години се научихме да си следим въглехидратите, мазнините и калориите. Но, достатъчно внимателно ли изследваме етикетите? Обръщаме ли изобщо внимание на често генерираните в лаборатории химикали, които присъстват в храната ни с цел да намалят разходите и да подобрят вкуса?

Какво е добавка?

Хранителната добавка е вещество, което или се добавя в храната или се използва в процеса й на преработка. Най-често се използват за подобряване на вкуса, удължаване на срока, намаляване на разходите на хранителния продукт или за промяна на структурата на храната.

Добавките могат да бъдат добавени и чрез опаковката на храната. Също така могат да се добавят и с здравословни цели като изкуствените подсладители, които намаляват приема на захар.

Кои храни са преработени?

Всеки продукт, който не е в естественото си състояние е преработен. Да, дори главата броколи, която сме приготвили за вечеря. Въпреки, че голяма част от храната, която приемаме е била обработена по един или друг начин, в групата на преработените храни влизат всички силно рафинирани хранителни продукти, които са далеч от първоначалното си състояние.

Белият хляб, бекон, чипс, бонбони, наденица, сладкиши, подсладени напитки и други са богати на сол, захар, мазнини и вещества, които имитират определени сензорни качества.

Хранителните добавки

Много добре знаем, че повечето преработени храни не са идеални за здравето ни. Макар и да няма външни, своевременни симптоми, изкуствените химикали, с които са натоварени опустошават организма ни от вътре.

Тялото ни ги възприема като чужди и опитите му да се справи с тях водят до редица проблеми за благосъстоянието и здравето ни. Именно те са причина за бума през последните няколко години за много животозастрашаващи и не чак толкова заболявания – алергии, наднормено тегло, рак, инфаркт и други.

Добрата новина е, че тези хранителни добавки са изключително лесни за идентифициране, тъй като са скрити зад различни, странни имена и кодове, които обикновено започват с буквата „Е“. Освен това се изписват с много дребен шрифт.

Мононатриев глутамат – MSG – E621

Мононатриевият глутамат наричан още китайска сол представлява аминокиселина, която придава уникален вкус на храните. Буквално не можем да опишем вкуса в сравнение с други храни.

Хранителната добавка въздейства върху неврологичните пътища на мозъка и изключва функцията „Наситих се!“. Тази на пръв поглед съвършена подправка води до затлъстяване, увреждане на очите, депресия, главоболие и метаболитни нарушения.

Ако искаме да ограничим приема трябва да избягваме сосове за салати, чипсове, салами, замразени и ресторантьорски храни.

Високофруктозен царевичен сироп – HFCS

Сиропът е широко разпространен тъй като производството му е изключително евтино. Той представлява силно обработен подсладител произведен от царевица.

Лесното му усвояване от организма води до усложнения с кръвната захар, поради повишаване нивата на лошия холестерол и допринася за развитието на диабет, затлъстяване, увреждане на тъканите и други.

Среща се в кетчупа, кисело мляко, сладолед, зърнени закуски, хляб, сокове, бонбони, дресинги, консервирани зеленчуци и други.

Аспартам – E951

Аспартамът е химично вещество открито случайно от химика Джеймс Шлатер в опита си да създаде противоязвено лекарство. Среща се най-често в диетични или храни без захар.

Смята се, че е невротоксично и карциногенно вещество с голям брой нежелани реакции. Според проведени проучвания краде от интелигентността ни и засяга краткосрочната памет. Възможно е да доведе до диабет, множествена склероза, мозъчен тумор, хронична умора, Паркинсон, Алцхаймер, гадене, главоболие, мигрена, тревожност и други.

Приемаме го чрез тестените изделия, газирани напитки, продукти без захар, паста за зъби, дъвчащи витамини и други.

Калиев бромат

Калиевият бромат е окислител, който позволява на хляба, бялото брашно и тестените изделия да увеличават обема си. За съжаление обаче е потенциален канцероген, който уврежда бъбреците и ДНК-то.


Бутилираният хидроксианизол – BHA и хидрозиттолуен – BHT – E320

Тези хранителни добавки са консерванти, които най-често се срещат в зърнените култури, чипсовете, растителните масла и дъвките. Целта им е да съхранят цвета и вкуса на храната, и да я предпазят от разваляне.

Но, и те въздействат на неврологичната система на мозъка и водят до рак и промени в поведението.

Хранителни багрила

Въпреки наличието на естествени багрила като кармин и бета-каротин, има безброй много известни и не чак толкова изкуствени хранителни багрила.

Например, Синьо # 1 и Синьо # 2 (E133), което се среща в бонбони, зърнени храни, безалкохолни и спортни напитки, и храни за домашни любимци може да причини хромозомни щети.

Червеното багрило # 3 (E124) може да причини рак на щитовидната жлеза, хромозомни увреждания и да повлияе на връзката между мозъка и нервите. Намират се в плодовите коктейли, сладоледа, бонбоните, хлебните изделия и други.

Трансмазнини

Тези мазнини са ненаситени мазнини, чиято структура е умишлено изменена. Процесът, при който се създават се нарича хидрогениране и включва катализатор. Използват се за подобряване и удължаване на срока на годност на хранителните продукти.

Те са едни от главните виновници за много заболявания, тъй като едновременно повишават лошия и намалят добрия холестерол. Това от своя страна води до сърдечни заболявания, инфаркт, диабет и други.

Трансмазнините приемаме чрез бързите храни като бисквити, пуканки, сладкиши и сандвичи, които са приготвени с маргарин или растителни масла.

Серен диоксид – E220

Сярните добавки са токсични и унищожават витамините Е и В1. Ако искаме да нямаме ниско кръвно налягане, бронхиални проблеми и подобни е добре да избягваме или да ограничим до минимум безалкохолните напитки, соковете, бирата и оцета.

Натриев нитрат

Хранителната добавка се използва като консервант, ароматизатор и оцветител в месото и рибата. Натриевият нитрат е канцерогенен, когато влезе в контакт със стомашните кисели и образува нитрозамини. Те са мощни клетки, които увреждат панкреаса и черния дроб и могат да причинят рак на мозъка, хранопровода, стомаха или устната кухина.

Основната задача на добавката е да превърне старото в яркочервено свежо месо.

Частично хидрогенирано масло

Този вид масло е основния източник на трансмазнини, които се усвояват от организма два пъти по-трудно от наситените. Непрестанната му употреба води до хранителни дефицити, диабет, сърдечни заболявания и други.

Силно предпочитан е от производителите, защото намаля разходите, допринася за вкуса и удължава срока на годност на храната. За да избегнем трансмазнините трябва да спрем консумацията на маргарин, хлебни изделия, салатени дресинги, чипс и подобни.

Всички тези хранителни добавки правят отказването от невероятния вкус на любимите ни храни почти мисия невъзможна. Така или иначе никоя храна не трябва да се избягва напълно. Важното в случая е да контролираме порциите и честотата на любимите ни ястия.