6-те тайни места по света, които никога няма да видим

Сподели с приятели

Живеем в свободен свят … или поне така си мислим! Пътуването може би е едно от най-великите неща, които можем да направим за себе си.

Безспорно е страхотно изживяване да откриваме нови места, от които да си тръгваме променен човек – поел познанието на различни култури и обогатил душата си с невероятната природна красота.

Забранените места

Планетата ни е пълна с тайни, много от които може би никога няма да разберем. Въпреки по-широкото използване на технологиите е трудно да си представим, че все още има неизследвани кътчета или места обгърнати в мистерия.

Има забранени дестинации дори за най-видните изследователи, а да не говорим за нас – жадните за преживявания. А, колкото по-забранено, толкова повече нараства желанието за снимка от въпросното място.

За съжаление обаче ще трябва да задраскаме подобни мистериозни места от новогодишния си списък.

Зона 51, САЩ

Не може да не започнем списъка със зона 51 – най-известното забранено и мистериозно място. Зоната представлява военна база в Невада, чиято основна цел е да тества нови самолети и оръжия. На пръв поглед нищо особено, нали?

Фактът обаче, че зоната е строго охраняване я превръща в обект на множество теории за конспирация и извънземни. Възможно е да загубим живота си, ако решим да станем от малцината, които знаят истината.

Базата Дълси

Поредното любимо място на почитателите на конспиративните теории. Източен Дълси се намира близо до границата с Колорадо в Ню Мексико с население над 2000 индианци.

Твърди се, че градът обслужва подземна лаборатория, където се извършват невероятни експерименти. Базата съхранява изключително модерни технологии и хибриди човек-животно. Заради строгата охрана няма да имаме възможност да видим с очите си дали това са просто думи или истина.

Тайните архиви на Ватикана

Въпреки, че ги наричаме тайни това, което се намира в тях изобщо не е тайна. Това е домът на историята и на документи, които са почти на 2000 години. Това не е напълно забранено място или поне не за всички.

Документите са на разположение на всеки акредитиран изследовател, който ги поиска. Право на посещение имат само учени от университети, които правят конкретни проучвания и имат необходимите познания за изследване на архивите. Освен това, въпросното лице трябва да предостави и писмо от някой квалифициран в историческите изследвания.

Арктичният бункер на Страшния съд

Арктичният бункер е тайната пещера, която държи ключа за оцеляването на хората в случай на войни, глобално затопляне или други природни бедствия.

И вие се сетихте за филмите, в които светът бива унищожен от природно бедствие, нали? Дали бихме оцелели след апокалипсис?Арктичният бункер гарантира, че човечеството може да продължи да се самоизхранва. Това е най-строго пазената банка за посевни семена в света – 250 милиона.

Трезорът е отворен през 2008 година на отдалечен остров, разположен между Северния полюс и Норвегия. Построен е да издържи изпитанието на времето.

Остров Северен Сентинел

Този малък, залесен и непокътнат остров в Бенгалския залив е трудно достъпен с лодка, заради кораловия риф, който го обгражда. Но, недостъпността му не е основната пречка за посещение.

Островът е обитаван от коренното население сентинелези, които са отхвърлили всички контакти с останалите народи и света, който ние познаваме днес. Това ги превръща в една от последните общности, които съвременната цивилизация не е докоснала.

Забраната за посещение на острова датира от 1956 година с цел да се защитят обитателите, които нямат изграден имунитет след толкова дълго време на изолация. На хората изрично се забранява посещението на остров Сентинел, пък и кой би искал да загуби живота си.

За съжаление, преди няколко години сентинелезите отнемат живота на двама рибари, които се опитали да приближат до брега. Американският мисионер Джон Чау също губи живота си при опита си да обърне сентинелезите към християнството.

Повеля, Италия

Достъпът до този малък остров с донякъде страшна история близо до Венеция е ограничен. Защо ли?

През 18 век на острова са карантинирали хора болни от чума. През 1900 година е построена психиатрична болница. Носят се легенди за лекаря й, който провеждал различни експерименти с пациентите. Той се хвърля от най-високата точка на болницата, за да се отърве от призраците, които го преследват. До ден днешен се смята, че духът му обитава острова – все още измъчван от другите.

Това е само малка част от местата, които не можем да посетим, но пък винаги ще имаме желанието да го направим. Нека да съхраним това желание за пътешествия и да продължим да разширяваме собствените си граници.