14 февруари е ден на любовта и виното

Сподели с приятели

На този ден честваме Трифон Зарезан по стар обичай. Денят е посветен на лозарите и любовта към виното. Освен него на този ден от 14 век отбелязваме и Свети Валентин, посветен на влюбените и любовта. Не е важно какво ще изберем да отпразнуваме, важното е да си спомним че любовта е основополагащата и движеща сила.

Кой е Свети Валентин

Изследователите не са сигурни за кой светец точно става въпрос, тъй като по онова време има доста и поне 30 от тях са носели името Валентин. Като цяло има доста теории и легенди кой е Свети Валентин и с какво е допринесъл за почитта, която получава до днес. Една от така да кажем утвърдените легенди е за християнския епископ Свети Валентин, който е роден в Италия.

Той е живял по времето на император Клавдий II, който е забранил на войниците си да се женят. Клавдий е издал тази забрана с идеята, че когато нямат семейство войници ще бъдат по-жертвоготовни в битките. Свети Валентин обаче се противопоставя на императора като венчава тайно християнските войници. Клавдий го обезглавява през 270 година. И така Свети Валентин е обявен за закрилник на влюбените и по-късно канонизиран.

Символите на празника

Валентинка

Когато бяхме деца, на този ден в училище си разменяхме валентинки. Писма с малки пожелания, а по-срамежливите използваха валентинките да се обеснят в любов. И днес показваме привързаността и любовта си към някого като изпратим картичка и цветя.

Розата

Червената розата е символ на влюбените. Твърди се, че тя е била любимото цвете на римската богина на любовта Венера, от където най-вероятно идва и традицията да се подаряват цветя. Те са символ на нежност, искреност и уважение.

Виното

Виното е едно от най-предпочитаните питиета, което доста често се свързва с любовта. Още от древни времена виното присъства в ежедневието на хората с своя опияняващ вкус.

Купидон

Купидон на латински е „амор“ и означава любов. Той е син на Венера и е богът на желанието и любовното привличане. За това и много често си пожелаваме да ни уцели стрелата на Купидон.

Шоколадовите бонбони

За нас жените сладкото си е една голяма сладка и изживяна любов. Абсолютно нормално е шоколадовите бонбони във формата на сърце да бъдат част от празника на любовта. Тази специална кутия измисля Ричард Кадбъри през 1880 година специално за Свети Валентин.

Същността на Свети Валентин

Истината е, че няма значение каква точно е истинската история зад Свети Валентин. Важното е, че е в името на любовта. Това е денят, в който някога влюбените са си признавали любовта един към друг. Денят, в който си спомняш, че най-важното в живота са хората до теб.

Светът се ражда и живее от любов. Всяко едно нещо, което съществува се е появило от любовта на някого към него. То продължава своя път защото среща други, които му отвръщат със любов. Не напразно хората са казали, че когато правиш това, което обичаш нямаш един работен ден. Това, което излиза от нас е създадено от желанието ни да направим нещо, което обичаме, да бъдем с човека, който обичаме и да градим живота, какъвто го обичаме.

Целия живот е основан на любовта – емоцията, която идва и разтърсва света ни. Любовта е дори и в малките ежедневни неща, които правим. Любовта е да изслушаме приятел и да го разберем. Любов е когато мечтаеш и стъпка по стъпка вървиш към мечтата си. Любов е целувката по челото вечер, уханното кафе сутрин рано, усмивката след целувка, прегръдката на мама и татко. Любов е всяко наше движение и всяка наша мисъл. Така, че бъдете внимателни, когато творите света си.

Избирайте винаги любовта

Любовта е живот, тя окрилява и дава сила. Нека не забравяме, че любовта е многомерна. Тя е не само любов към противоположния пол, тя е любов към родителите ни, към самите нас, към приятелите ни, към мечтите ни и към живота.

Свети Валентин е празник, който ни напомня за силата на любовта, а не е просто повод да я покажем. Празнувайте и се обичайте всяка минута и час. Честит имен ден на на Валентин, Валентина, Валя и Вальо.