Сретение Господне или зимна Богородица

Сподели с приятели

Днес православната църква чества Сретение господне, който е един от дванайсетте големи празници в годината.

Какво знаем за празника

Сретение господне е сред четирите празника посветени на Божията майка. Според Моисеевия закон всяко първородно момче трябвало да бъде представяно пред Бог. Така 40 дни след рождението на Исус Христос, Света Дева Мария посвещава своя Младенец пред Бог. От тук идва и обичая майката да носи детето след 40 ден в църквата.

Народните представи

Вярва се, че за да не се раждат белязани деца на този ден не се работи. Трябва да се спазва и полово въздържание в името на здравето и плодовитостта на животните. А за да бъдат здрави децата, жените месят питки, които раздават. Хората гадаят по това кой пръв ще дойде в дома им на този ден дали ще имат момче или момиче. Света Богороцита се смята за покровителка на родилките и бременността.

Петльовден

Петльовден се празнува в някои краища на България като празник на мъжката сила, майка и рожба. Преди на този ден мъжката майка колела петел и с кръвта му правела кръст на вратата и на челото на момчето.

Какво ни казва историята

Тази трацията с петела идва може би по-скоро от така наречения кръвен данък, когато сме били под османско иго. Историята разказва как на този ден еничари минавали по къщите и взимали най-здравите момчета. Преди да си тръгнат обаче поставяли кървав знак на вратата, за да знаят че са си взели данъка. Майки, които живеели в страх за живота на синовете си обаче решили да използват кръвта от петел, за да сложат кървавия знак на портите си. Така успявали да заблудят еничарите, че вече са минали от там.

Подобна е и легенадата за Цар Ирод, който избивал всички новородени докато намери новия цар. Дева Мария белязала дома си с кръв от петел, за да спаси сина си.

Обичаите

На трапезата се слага ястие от варен петел, прясна питка, зелник със сирене и булгур и вино.

Младите булки и жените без деца правели царевични питки и ги начупвали пред иконата на Богородица. А много от младите девойки не смеели да излязат навън, защото вярвали че бъдещия им съпруг ще бъде с характера на първия човек, когото срещнат. Разбира се, кой би искал да срещне някой пияница или безделник.

Предците ни са смятали, че ако на този ден времето е хубаво, то ще продължи да бъде такова и в следващите 40 дни. Старайте се да не давате пари, а да взимате, защото се вярва че ако взимате ще взимате цяла година, а ако давате ще давате.

Именниците днес са Радостина, Радост, Драгомир, Драгомира, Ванеса, Радостин, Радослава и Радослав.