3 фалшиви приятеля в борбата ни със стреса

Сподели с приятели

Всеки от нас има свой собствен начин да се справи със стреса. Проблемът обаче идва от факта, че много често избираме фалшиви приятели като алкохол, никотин или кофеин в тази борба.

Алкохолът

Някои хора пият алкохол, защото смятат че той им помага да се успокоят и да забравят проблемите. В действителност обаче, той по-скоро вреди отколкото да помага.

Алкохолът носи усещането за успокоение и еуфория като стимирила производството на серотонин и ендорфин в мозъка. Пиенето на алкохол води до нарушаване на нормалните функции на мозъка, панкреаса и бъбреците. Освен това редовната му консумация може да доведе до пристрастяване.

Никотинът

Въпреки, че всички сме наясно с вредата от никотина, пушенето на цигари помага на много хора да се успокоят, макар и привидно.

Подобно на алкохола, никотинът доставя само временно отпускане, докато причинява пристрастяване и неочаквано напрежение в тялото. По-важното тук е, че никотинът възпрепятства правилното функциониране на хематологичната, сърдечно-съдовата и дихателната система.

Кофеинът

Какъв по-хубав начин да започнем деня освен със сутрешната чаша ароматно кафе. Кофеинът има своите ползи, но определено както е и с много други неща не трябва да се прекалява с него.

Винаги имайте едно на ум ако сте от хората, които обичат да пият много кафе, за да се събудят и тонизират. Знайте, че този прилив на енергия, който усещате, е съпроводен от повишаване на пулса и кръвното налягане. Това от своя страна след известно време води до напрежение, а не до отпускане и успокояване на тялото.

Можем само да си представяме какво става в организма ни при смесена консумация на нашите фалшиви приятели.