3 йога тайни, които никой не би ви казал

Сподели с приятели

Повечето хора започват да тренират йога, защото търсят някаква физическа трансформация. Йога обаче е много повече от това да станем по-гъвкави и издръжливи. С практиката осъзнаваме, че тя не е просто естетика. Тя ни учи да обичаме себе си яростно и безусловно.

Йога не идва с предписание, което да предупреждава, че практикуването й ще разкрие истинската ни същност, независимо дали искаме да я видим или не.

Практикуването на йога ни учи на много неща, но днес искам да споделя с вас една малка част от тях.

Позите са само част от учението йога

Йога е комплексно учение, което се фокусира върху вътрешното Аз и моралната част от живота. Тоест тя не е само пози, които да практикуваме за здраво тяло. Съществената връзка йога прави чрез свързването на духа и тялото.

Ето основните направления в йогата:

Яма отговаря за универсалния морал,

Асана са физическите пози,

Нияма е свързана с лични ритуали,

Пранаяма отговаря за контрола на дишането,

Пратяхара е контрола над сетивата,

Дхарана отговаря за концентрацията и вътрешното осъзнаване,

Дхяна представлява медитация с Божественото,

и Самадхи е учението, което ни свързва с Божественото.

Тези осем практики са медота, чрез който въвеждаме ума в тишина и успяваме да видим реалността такава, каквато е.

Прилив на емоции

В нашата клетъчна тъкан се намират молекулите на емоциите, които се наричат напрежение. Когато практикуваме асани освобождаваме тези молекули.

В повечето случеи този процес се случва почти незабелязано от нас самите. Усещаме, че нещо се случва, защото се чувстваме отворени, презаредени и необременени от напрежение, но незнаем какво е то.

В други случеи, обаче молекулите излизат на повърхността със сила, която ни завладява и провокира сълзи като форма на пълно освобождаване. Не се притеснявайте, ако това се случи, защото плачът е добро нещо, което води до изцеление и на духа и на тялото. Освен това, създава място за нови и по-хубави емоции.

Начинът, по който правите йога показва как правите всичко останало

Йога се практикува с лекота и финес, спокойно и с абсолютно внимание върху дишането и тялото. Тя е практика, напълно противоположна на ежедневието ни, покрай което сме се научили да бързаме.

Очаквате ли с нетърпение следващата поза? Струва ли ви се, че много време отделяте на една поза? Мечтаете ли за моментът, в който да поставите краката си на пода? Ако сте отговорили на въпросите положително, това означава че вие сте от забързания тип хора и в живота си.

С практикуването на йога ще се научите да обръщате внимание на ума си, докато правите асаните. Това от своя страна ще ви помогне да се фокусирате върху навиците си и какво те разкриват за вас. Ако се налага да смекчите темпото го направете, ако не успявате от първия път – повторете пак.

Уверявам ви, че практикуването на йога е подарък, който си заслужава да си направите. Тя е невероятен източник на мъдрос, енергия и просветление. Това ще бъде вашето най-добре прекарано време, което ще ви научи да гледате и разбирате света по-нов начин и ще стане неизменна част от вас самите.