5 факта за телесната температура

Сподели с приятели

Като един от четирите ключови и жизненоважни показателя, телесната ни температура разкрива много за здравето ни. Тялото ни се настройва за работа спрямо високата или ниска температура и ни поддържа здрави с усещане за комфорт.

Въпреки, че телесната температура варира в зависимост от възрастта и пола, за средна нормална такава е приета 37 градуса. Разбира се стойностите й варират непрестанно през деня под въздействието и на други различни фактори.

Макар и за кратък период от време, понякога често без дори да го осъзнаваме стресираме температурния регулатор в тялото ни. Затова така както инфекция може да причини треска, лъжата също може да предизвика повишаване на телесната ни температура.

Температурата

Контролният център на телесната температура се намира в хипоталамуса. Тази малка част от мозъка отговаря за редица функции – балансира телесните течности, координира автономната нервна система, която отговаря за процесите като дишане, кръвно налягане, сърдечен ритъм и температура.

Или ако трябва да си го представим, хипоталамуса е нещо като термостат, който благодарение на автономната нервна система следи телесната температура и я поддържа в определен диапазон. Система взимат под внимание всички външни и вътрешни фактори и прави корекции със степен или две от нормалното.

Хипоталамусът и системата работят в унисон с кожата, потните жлези, кръвоносните съдове и мускулите, за да поддържат нормална температура.

Как се охлажда тялото ни?

Като представители на семейство бозайници, ние сме топлокръвни създания. По-голямата част от телесната ни топлина се създава от сърцето, черния дроб, мозъка и мускулите особено, когато сме активни.

При нагряване, хипоталамусът и нервната система изпращат сигнал до потните жлези да започнат работа. Те изтеглят водата от средния слой на кожата наречен дерма, където по принцип се съхранява голяма част от нея в тялото. Така потта причинява изпарително охлаждане на повърхността на кожата.

При висока влажност на въздуха изпарителният процес се забавя и намалява охлаждащия ефект на потта. Намаленото изпарително охлаждане през влажните дни ни кара да се чувстваме по-топли и да се потим повече.

Друг способ за охлаждане на тялото е пренасочване на голяма част от кръвта да тече по-близо до кожата. По този начин кръвта се охлажда и отделя топлина. Зачервеното лице по време на горещи дни е сигурен знак за усилията на тялото да се охлади.

А какво се случва, когато трябва да се стоплим?

За поддържането на нормална телесна температура през студените дни, тялото ни разполага с различни инструменти за създаване на повече топлина.

Треперенето е процес, който тялото използва за да повиши телесната температура като получи генерираната от мускулите топлина. Ако решим да станем по активни и да се раздвижим ще забележим, че топлината измества треперенето.

С цел създаване на топлина, нервната система засилва производството на топлина в органите ни, а тялото ни започва да гори повече гориво в клетките. Кръвоносните съдове, които са в близост до кожата се свиват, за да намалят притока на кръв и загубата на топлина.

Какво още?

Освен, че високата температура ни докарва стрес, тя е знак че тялото ни се бори с инфекция. Всъщност, тя дори подпомага тялото ни в борбата. Разбира се, какви и дали ще се вземат мерки решават специалистите.

Телесната температура намалява с възрастта

Както знаем нищо в живота не е вечно и постоянно. Така е и с нормалната телесна температура, която с течение на времето започва да спада. Този спад е особено осезаем при възрастните хора.

По-студено е на жените, отколкото на мъжете

Жените имаме по-висок процент телесни мазнини, които запазват повече топлина около тазовите органи. Това означава по-малко топлина за крайниците. А, студените крайници предават усещането за студ и на останалата част от тялото.

Телесната температура повлиява на теглото

Твърди се, че затлъстяването е свързано с значителното намаляване на основната телесна температура през деня. Тоест, намалената способност да харчим енергията като топлина може да се окаже решаваща за борбата с килограмите.

Температурата се повлиява от лъжата

Може би изричането на лъжа няма да има ефекта на Пинокио, но пак ще ни се отрази. Истината е, че тревожността и стреса породени от лъжа намаляват температурата на носа и я увеличават на зоните около него.

Шапката не винаги помага

Учили са ни да не излизаме без шапка през студените дни, но дали наистина помага? В действителност загубата на топлина и понижаването на температурата става едновременно от всички части на тялото.

Но, количеството загубена топлина през главата варира в зависимост от гъстотата на косата ни и изразходваната енергия на студа. Тоест, бебетата губят много повече топлина, ако са без шапка.