8 ползи от кестените

Сподели с приятели

Кестените ни напомнят за есенно-зимните и Коледни дни. Въпреки, че те са тропически плодове можем да ги използваме сухи през цялата година.

Освен това, тези обикновени на пръв поглед ядки имат редица ползи за здравето ни, независимо дали са печени, варени или сурови.

Кестените

Те са около девет вида дървета и храсти от семейство букови и предпочитат районите с топъл умерен климат на Северното полукълбо. Някои видове могат да доживеят до впечатляващите 500 и повече години.

Четирите основни вида кестен са китайски, европейски, американски и японски. Въпреки различните си наименования, те имат сходни характеристики и хранителни профили. Но, не бива да ги бъркаме с дивите или известни още като конски кестените, които сме свикнали да виждаме по паркове и градини, защото те не са ядливи.

Кестените са изключително подходяща съставка за всяка здравословна диета, защото осигуряват високи нива на диетични фибри, витамини, хранителни вещества, добри мазнини, антиоксиданти и много други важни за организма компоненти.

Хранителната им стойност

Кестенът е безценен източник на здраве срещу неблагоприятните условия на зимата, психическата и физическа умора, тъй като съдържа добро количество нишесте, минерална сол и други.

Освен това е богат на калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, захар, протеини, мазнини и витамин С, В1 и В2. В сравнение с орехите и бадемите обаче, кестените имат по-малко мазнини. Високите количества въглехидрати пък не бива да ни притесняват, защото те са сложни.

А, както знаем сложните въглехидрати се усвояват бавно и не повишават кръвната захар. Хапването на 100 грама кестени ни зарежда с около 200 калории.

Ползи

Но, нека имаме в предвид, че 3 средни кестена се почти еквивалентни на 1 филия хляб.

Повишават имунитета

Антиоксидантите, с които кестените са заредени помагат за повишаване на имунитета като предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали и подпомагат усвояването и съхраняването на желязо.

А, витамин А и С, медта, цинка, танинът, мастната и фенолна киселини предотвратяват нанесените от свободните радикали щети. Освен това, витамин С не само стимулира производството на бели кръвни клетки, формирането на кръвоносните съдове, хрущяли, мускули и колаген в тялото ни, но действа и като антиоксидант, който неутрализира свободните радикали преди да нанесат вреда.

Контролира кръвното налягане

Най-важният минерал за понижаване на кръвното налягане е калият. Той намалява ефектите на натрия, контролира движението на водата в тялото и намалява напрежението в свитите кръвоносни съдове като увеличава притока на кръв.

Подобрява здравето на сърцето

Въпреки, че приемаме мазнините за лошо нещо, което трябва да изчистим чрез диета, истината е, че тялото ни има нужда от тях.

Добрите мазнини в кестените балансират холестерола, намаляват възпалението в тялото и образуването на кръвни съсиреци. Всичко това в комбинация с калия подобряват работата на сърцето и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Поддържа здрави костите

Магнезият е сред водещите минерали необходим за увеличаване на минералната плътност на костите.

Благодарение и на хранителните вещества като калций, мед и фосфор се радваме на здрави кости независимо от възрастта.

Подобряват здравето на храносмилателната система

Кестените имат едно от най-високото съдържание на диетични фибри в света на ядките, които стимулират перисталтичните движения в червата.

Освен това, те помагат за усвояването на хранителните вещества, което означава, че извличаме повече ползи от консумираната храна.

Осигуряват ни енергия

Кестените включват разтворими в мазнини витамини от група В. Те са отговорни за здравата кожа, поддържането на мозъчните функции, и генерирането на червени кръвни клетки.

Като бонус ни дават и повишени нива на енергия, тъй като съдържат големи количества въглехидрати.

Подпомагат отслабването

Знам, че звучи странно след всичко казано до тук, но те наистина подпомагат процеса на отслабване.

Като храна с голям обем и невероятно съчетания на хранителни вещества, кестените ни засищат с по-малко калории за по-дълго време.

Подобряват мозъчната функция

Кестените съдържат витамини от група В, които отговарят за правилното неврологично развитие и функция.

А, калият от своя страна повишава притока на кръв към мозъка и поддържа здрава нервната система. По този начин се повишава нивото на концентрация и се засилва паметта.

Суровите кестени са безопасни за консумация от повечето хора. Но трябва да имаме в предвид, че съдържат танинова киселина, която може да раздразни стомаха, да предизвика гадене или увреждане на черния дроб.

Също така трябва да бъдем внимателни, когато добавяме нова ядка към менюто си понеже сред нас има много хора, които страдат от алергии към дървесни ядки с различна тежест.