5 начина да се възползваме от Ямите

Сподели с приятели

Всеки, който се е докоснал до света на йога знае, че физическата практика се гради на дълбока философска и духовна основа.

Осемкратният път на Патанджали започва с яма и нияма. Те представляват насоки на йога водещи ни напред по пътя на живота. Ямите са нещата, които не трябва да правим, а ниямите – които трябва да спазваме. Двете заедно са като кодекс за формиране и надграждане на характера и поведението ни.

Ямите

Ямите се фокусират предимно към света около нас и начина, по който взаимодействаме с него. Петте ями насоки ни позволяват да установим определен контрол над поведението, думите, мислите и действията си.

Яма е практически аспект на йога, който можем да приложим както на постелката така и извън нея. С нейна помощ решенията и действията ни идват от по-обмислено и осъзнато място.

Практикуването на яма води до самоосъзнаване, преобразяващо негативната енергия и култивиращо дълбоко смирение.

Петте ями

Йога не само ни учи да балансираме тялото си, а и да се грижим за всеки аспект от живота си следвайки яма.

Ахисма

Ахисма е практика за живот без емоционално, физическо и психическо насилие, както към другите така и към нас самите. Насилието прозира най-много в реакциите ни към събития и хора, които критикуваме поради гняв или раздразнение.

Ахисма ни учи на състрадание – на способността да приемаме с отворено сърце събитията и другите такива, каквито са. Това означава да заместим негативната си реакция спрямо нещо с положителни, изпълнени с любов чувства и мисли.

Практикуването на състрадание е едно от най-трудните неща, защото сме първосигнални и емоционални.

Сатя

Сатя ни приканва да виждаме и казваме нещата такива каквито са, а не такива каквито ни се иска. За целта трябва да забравим за негативните си емоции и страхове, които ни карат да преобразяваме реалността.

Едва тогава ще можем да говорим със състрадание, доброта и яснота.

Астея

Астея ни подтиква към не крадене или да взимаме само това, което ни се дава свободно. Тук нямаме в предвид пряко кражба под формата на предмети, а взимане на нещо без да ни е дадено – когато закъсняваме или нарочно паркираме лошо.

Според тази Яма, когато практикуваме кражба нещата при нас започват да не вървят добре и обратното. Тоест, за да имаме винаги това, което ни е необходимо трябва да бъдем честни във взаимоотношенията си и да контролираме материалния си стремеж.

Брахмачария

Четвъртата Яма помага на ума да балансира и контролира сетивата, за да ни освободи от желания и зависимости. Всеки наш избор, било то книгите, които четем или приятелите, с които сме всеки ден повлиява състоянието на ума ни.

Благодарение на Брахмачария, която търси умереност в ежедневните ни дейности, избори и взаимоотношенията ни с другите, силата на чувствените ни удоволствия намалява.

Апариграха

Апариграха ни призовава към не притежание или да се откажем от всичко, от което нямаме нужда. Фокусира се върху притежанието само на необходимото. Чрез тази яма изграждаме балансирана връзка с нещата, които наричаме „свои“.

Или казано с други думи, всичко в света може да се използва, но не и да се притежава. Не трябва да развиваме емоционална зависимост към нещо, а да му се наслаждаваме. Това е начина да не бъдем подвластни на нищо и да нямаме грешни очаквания.

Практикуването на Яма е доста трудна задача, но за сметка на това ни позволява да подсилим характера си, да подобрим отношенията си с другите и да усъвършенстваме напредъка си.

Освен това премахва негативните влияния в живота ни и предотвратява изтичането на енергия, за да водим един по-здравословен, свеж и спокоен живот.