8 необичайни природни явления – 1 част

Сподели с приятели

Величествените планини и искрящите морета непрестанно спират дъха ни. Но, това не е всичко. Креативността на Майката Природа не пропуска възможност да ни изненада с нещо необичайно и необяснимо.

Щастливци са тези, които са успели да видят и да се докоснат до зрелищните гледки и редки събития, които всемогъщата и необятна природа предлага.

Плаващите камъни, САЩ

Подвижните или плаващи камъни са геоложки феномен, който може да бъде наблюдаван в Малката Бони Клер Плая в Невада и Националния парк „Долината на смъртта“ Калифорния.

Камъните се движат по гладка долина без никаква човешка или животинска сила оставайки дълги пътеки след себе си. Но, как става това?

Обяснението за момента е, че тежките до 300 кг камъни са резултат от счупването на големи ледени покривки в зимно езеро, поради високи температури. В следствие, вятъра задвижва тънкия плаващ лед със скорост 5 метра в минута. Така гладките камъни оставят криволичещи пътеки, а тези с по-груба повърхност – прави.

Замръзнали мехурчета, Канада

Тази зрелищна и може би за някои опасна гледка можем да видим през зимата в езерото Абрахам в Алберта, Канада.

Всъщност, тези ледени кръгове не са летящи чинии, а замръзнали метанови мехурчета, които попадайки под водата замръзват и образуват визуалните ефекти. А, газовите мехурчета се създават, когато във водата попаднат листа, трева или мъртви животни, които биват изяждани от бактерии.

Кървави водопади, Антарктида

Да, безспорно изглежда като филм на ужасите – зловещо, загадъчно и кърваво. Ако сме там и не знаем за въпросния феномен – няма ли това да ни е първата мисъл?

Кървавите водопади се намират в сухата долина Макмърдо в източната част на Антарктида. Брилянтният пурпурен цвят идва от изключително соленото подледниково езеро, което е изолирано от кислород, светлина и топлина.

В моментът, в който водата се просмуче през пукнатините в ледника и влезе в контакт с кислорода получаваме червеният, ръждив оттенък.

Светлинните стълбове, САЩ, Канада, Арктика

Светлинните стълбове изглеждат като светлини идващи от извънземен кораб, нали? Тези тесни светлинни пътеки се наблюдават на изключително студени места като САЩ, Канада и Арктика.

Стълбовете се наблюдават, когато студения въздух превърне влагата в кристали, които започват бавно да се спускат към земята. В моментът, в който кристалите бъдат озарени от околните светлини можем да се насладим на светлинното шоу.

Езерото Байкал, Русия

Това е най-голямото, най-дълбокото, най-старото и най-ясното сладководно езеро в света. Истинско бижу сред езерата и то буквално.

Кристално чистата вода замръзва през зимата и образува спиращи дъха ледени образувания с тюркоазен цвят. Фантастична гледка.

Косата на Пеле от лава, Хаваи, Норвегия

С този термин се наричат дългите нишки от кафеникаво-черно оцветено базалтово стъкло. То се сформира, когато течния спрей от базалтова лава се разтегне във въздуха.

Сълзите на Пеле пък са малки, черни и стъклени структури прикрепени към единия край на нишката. Изглежда почти невероятно подобно нещо да излезе от вулкан, но е самата истина.

Вятъра разтегля всяка капка лава, която улови и я превръща в стъклен проводник. Размерите на нишките са различни.

Седефени облаци

Седефените облаци се наблюдават най-често близо до полюсите. Образуват се много високо в атмосферата, където въздухът е изключително сух и студен.

А, цветният им блясък идва от ниско залязващото слънце, чиито лъчи се отразяват от облаците. За жалост обаче, тези причудливи облаци увреждат озона, който ни предпазва от опасните слънчеви лъчи.

Бриникъл

Бриникълите са подводни ледени висулки. Характерни са за ледените морета на Северния и Южния полюс.

Ледените струи се образуват от отделената и замръзнала солена саламура. Това е възможно понеже те имат по-ниска температура на замръзване от водата наоколо.

Тези образования се стабилизират, докато солената вода продължава да се спуска надолу и да образува нов лед. Пътуването спира, когато се достигне най-ниската точка на океана.