8 необичайни природни явления – 2 част

Сподели с приятели

Продължаваме с втората част от нестихващата креативност на природата, която създава истински шедьоври.

Розовото езеро Хилиър, Австралия

Езерото Хилиър е едно от най-известните от поредицата езера намиращи се в Западна Австралия. Сгушено e между гъсти, зелени гори, пясъчен пръстен и прегръдката на Южния океан.

Прекрасната идилия, която за много хора може би е ежедневие се разчупва единствено от необичайния розов нюанс на водите на езерото.

Смята се, че цвета се дължи или на наличието на зелени водорасли, които могат да натрупат високи нива на бета-каротин, който има червено – оранжев пигмент или на висока концентрация на розова саламура.

Така или иначе, гледката си заслужа. Освен това, въпреки високата си соленост можем не само да го видим, а и да се потопим във водите му.

Огнен вихър, торнадо

Дори и да не сме виждали подобно явление можем да си представим извиваща се колона от пламъци, нали? Те се получават когато вятъра започне да усуква огън под формата на колона.

Подобни вихри могат да разпространят огъня директно или чрез разпръскване на горещи отломки.

Пустинни рози

Пустинните рози съществуват не само в песента на Стинг. Те се сформират когато минералния гипс, който се развива на сухи и пясъчни места се мокри.

Именно това редуване на сухо и мокро позволява сформирането на гипсови кристали между пясъчните зърна.

Дъговия евкалипт

Безспорно, дъговият евкалипт е най-цветното дърво на Земята. За да го видим ще трябва да си направим една екскурзия до Индонезия или Филипините.

Цветният ивичен вид се дължи на кората, която променя цветовете и се отлепва с течение на времето. Като младо дърво, кората на евкалипта е зелена, зареди съдържащия се в нея хлорофил. Със стареенето преминава през различни цветове, докато загуби хлорофила, който се замества от танини и стане кафява.

Северното сияние

За повечето от нас северното сияние е мит – чували сме много за него и сме го виждали на снимки, които по-скоро ни изглеждат като излезли от фантазията на художник. Но това, че не сме виждали нещо със собствените си очи не означава, че то не съществува.

Сиянието си е истинско природно явление, което се случва при сблъсъка на газови частици в атмосферата ни с изгорелите от слънцето протони и електрони.

Магнитен вятър понася заредените частици към земята, които при взаимодействие с различните газови частици променят нюансите на небето. Така например, азотът произвежда сини или лилави цветове, а кислородът зелени или червени. Да се насладим на цветните небесни завеси би било умопомрачително преживяване!

Пещерата на кристалите, Мексико

Както се вижда и от снимката по-долу, няма какво много да се каже освен, че в пещерата растат искрящи гипсови кристали в невероятни размери.

Най-големият открит кристал е с дължина 12 метра и тежи 55 тона. Пещерата е открита 2000 година от братята Санчес, но е сравнително не изследвана до момента. Главният фактор за това са високите температури и влажността в пещерата респективно достигащи над 50 градуса и близо 99%.


Синя лава на вулкана Кава Ижен – Индонезия

Когато чуем за изригване на вулкан си представяме смесица от оранжево-червено-жълт цвят. Но, със сигурност не и синьо, нали?

Повечето вулкани в Индонезия се намират на остров Ява. Самият той е сформиран в резултат на вулканични изригвания. Но, по-важното тук е, че той е домът на зловещо красивия вулкан Кава Ижен, който бълва синя лава.

Необичайният цвят се дължи на активната солфатара, която всъщност се явява естествен вулканичен отвор за пара, който отделя силни газове с високо съдържание на сяра. При контакт на газовете с богатия на кислород въздух, те се запалват и пораждат син пламък.


Блестящи брегове на Вааду, Малдивите

Това нощно светлинно шоу не е фотошоп. То е възможно благодарение на малки, морски микроби наречени фитопланктон.

Планктоните имат способността биолуминесценция, която им позволява да светят или като защитен механизъм срещу хищници или да примамват по-големи хищници, за да бъдат изядени. Кръгът на живота!