Бабинден е символ на новото начало

Сподели с приятели

На осми януари почитаме Бабинден. Празникът е посветен на бабите, акушерки, родилките и здравето на децата. Честит празник на всички, които помагат на новия живот да се появи на този свят.

Бабинден

Бабинден е един от големите народни женски празници с езичен произход. Благодарение на него изказваме уважение и почит на възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. В миналото хората, които помагат за раждането на дете са били само жени и за това на този ден мъжете си стояли вкъщи. Днес обаче тази дейност се изпълнява от акушерите в болниците, които също имат своя професионален празник.

Как го отбелязваме днес

С годините обаче някои празници, традиции и обичаи избледняват. Подобен е случея и с Бабинден, който вероятно се отбелязва по-търженствено в селата и по-малките градове. За съжаление, в наше време липсват ритуалите и емоцията от празника, липсва същността му. Начинът днес да го отбележим е като поздравим акушерите, и някак си като чели не го приемаме като чисто народен и български, а по-скоро като личностен. Но, приятели замислете се, ние сме тук днес, защото има хора като тях и Бабинден е празник на живота.

Поглед към традициите

Тук е моментът да си припомним как нашите прадеди са отбелязвали този празник. Бабите, които са изродили децата през годината им отиват на гости. Мажат децата с масло, мед и светена вода, за да бъдат здрави, щастливи и умни. Идва ред на бабата да посрещне младите булки в дома си. Жените й поливат вода, в която има здравец или босилек, за да се измие със сапун. След ритуала за здраве и плодородие майките гощават бабата с печена кокошка, баница и вино. А тя на свой ред им кади с тамян под полите. В някои краища на България е разпространен обичая „влечугане“, при който жените правят обредно къпане на бабата като я откарват до реката или кладенеца.

Светената вода

И на този празник светената водата е водещата сила в ритуалите. Тук отново присъства ритуалното къпане, символ на чистота, както на плътта така и на душата. Със светената вода и ритуалното къпане, което започва на Йордановден, продължава на Ивановден и приключва на Бабинден, се смята че завършват така наречените „мръсни дни“. След тях тялото е чисто и освободено, душата лека и пълна с любов и заедно са готови за новото начало… за новия живот.

Бабинден се е празнувал от сутрин до вечер, с много игри, песни и ритуали за новия живот, за здраве и плодовитост, за радост и благоденствие. Според мен, хората по онова време са знаели как да приветстват живота и да го почитат. Бъдете здрави и давайте живот! Честит празник!