Да поздравим именниците на Антоновден

Сподели с приятели

Антоновден

На 17.01 българската православна църква почита паметта на Св. Антоний Велики. Той е роден през 251 в Египет. Роден е в заможно и благочестиво семейство. Преподобни Антоний раздава наследството си на бедните след като остава сирак на 20 години. Това го кара да се усамоти и да се обърне към Бог. Заради святостта и духовността, която постига Бог го дара с дарбата да лекува. През годините му на усамотение бил посещаван от болни и страдащи хора. Година преди смъртта си участва в борбата срещу арианската ерес. Антоний побеждава еретиците на открит диспут в град Александрия. Победата му е наречена „тържество на християнството“.

Празникът във фолклора

Антоновден е известен в някои краища на България и като Лелинден. Във фолклора ни Св. Антоний и Св. Атанас са представени като двама братя ковачи. Антонов и Атанасовден са един след друг и затова се почитат като покровители на ковашкия занаят.

Традиции и обичаи

Св. Антоний е покровител на чумата и болестите като цяло. Антоновден честваме за предпазване от болести. Поверието гласи, че на Антоновден болестите се събират, а на Атанасов ден тръгват по хората. И за да не разсърдят болестта, на този ден жените не трябва да плетат, шият и варят боб и леща. Мъжете пък не трябва да впрягат добитика. На празника се раздават на близки и съседи омеси содени питки, намазани с петмез за здраве. Една питка се оставя на тавана за белята или лелята, както тогава наричали чумата. Вярва се, че ако човек работи на този ден ще боледува през цялата година. Така Антоновден се превръща в ден за почивка , която ще ви донесе много здраве.

Празникът днес

Животът ни днес е доста различен от този на предците ни. Предполагам почти няма хора, които да вярват в поверието, че днес не трябва да се работи. Хубаво е обаче да си спомняме за нашите корени и традиции и да ги предаваме на децата си. Те са тези, които са ни запазили през вековете.

Именници

Днес не забравяйте да поздравите Антон, Антоанета, Антония, Андон, Антоан, Донка, Дончо, Тони, Тончо и Тонка. Честит имен ден, бъдете здрави!