Зимата си отива с Атанасовден

Сподели с приятели

На 18.01 българската православна църква отбелязва християнския празник Атанасовден.

Атанасовден

Днес почитаме паметта на Св. Атанасий Велики. Той е роден през 295 година. Признат е за дякон на 23 години. Световна слава на богослов получава след участието си на Вселенския събор в Никея. Атанасий става архиепископ на град Александрия и също като Св. Антоний се бори активно срещу арианската ерес.

Фолклор

Общо известната българска легенда представя двамата братя Св. Антоний и Св. Атанасий като изобретатели на ковашки клещи. Затова и Атанасовден се почита като празник на железари, ковачи и ножари.

Друго народно поверие гласи, че двамата братя са господари на чумата и болестите като цяло. Наричали ги бащи на чумата , защото болестта дошла на техния празник.

Традиции

Свети Атанас господства над зимните студове, ледове и на домашните животни. Празникът е известен още като Среди Зима, защото Св. Атанасий отивал в планината на бял кон, пропъждал зимата и приветствал лятото. Днес също смятаме, че с Атанасовден зимата си отива.

На празника жените и мъжете отново не могат да подхванат работа. Вярва се, че ако някой работи ще разсърди чумата. Рано сутрин се месят пити, които се надупчват с вилица отгоре, за да не се разболеят децата от шарка.

В тракийския регион на този ден колят черна кокошка, приготвят я с ориз и я раздават на близки и съседи против болести.

Именници

Днес празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Нася и Танас. Весело посрещане на празника и бъдете живи и здрави!