До какво води липсата на секс?

Сподели с приятели

Сексът е една от любимите ни теми – присъства постоянно в разговорите ни под формата на шега, искрени мисли или желание. Очаква се всеки да знае как да го прави – все пак не липсва информация по въпроса.

Искаме или не, той е част от природата ни – може би най-хубавата. Но, често поради различни причини преминаваме на сух режим. Може би искаме почивка, или сме прекалено заети, или сме необвързани.

В това, разбира се няма нищо лошо. Пък и честотата на секса зависи от личните нужди на всеки от нас. Но трябва да имаме в предвид, че твърде дългото въздържанието ще се отрази на тялото и някои части от живота ни.

Лишаваме се от ползите, които оргазмите носят със себе си

Сексът повлиява положително както психическото така и физическото ни здраве. Оргазмът освобождава ендорфини, които понижават нивата на стреса и ни зареждат с положителни чувства, които ни правят щастливи.

Това води до по-добър сън, намаляване на усещането за болка, стрес, депресия и тревожност.

Усещаме промяна в либидото

Сексът е изключително мощно удоволствие, което подобрява настроението и духа, намалява талията и удължава живота ни.

Въпреки, че ефектите от липсата на секс до известна степен зависят от годините, здравето и какъв секс сме имали до момента, несъмнено ще се усетим или загуба или прилив на сексуален нагон.

Чувстваме се подтиснати

Сексът е най-комплексния елемент в живота ни. Цялата тази физическа част, която изживяваме влияе и на мозъка. Повечето от нас вече нямаме спомен за силата на контакта с кожата като сме били бебета.

Именно, той е този първичен и мощен стимулатор, който ни утешава и регулира настроенията ни. Освен това оставя у партньорите усещане за близост и сигурност. Въздържанието води до отчуждаване и влошаване на комуникацията.

Възможно е изтъняване на вагиналните стени и намалена смазка

Редовният секс е важен за здравето на вагината дори и след менопаузата. С напредването на възрастта, стените на вагината изтъняват и водят до болезнен полов акт, поради намален приток на кръв.

Количеството на смазката също намалява с напредването на възрастта поради липсата на хормони като естроген. Затова е добра идея да не прекаляваме с въздържанието, за да не предизвикаме сами по-драстичното намаляване на смазка.

Преживяваме по-тежък месечен цикъл

Освен, че ни успокояват ендорфините ни помагат да се справим с менструалните спазми.

Когато имаме оргазъм получаваме маточна контракция, тъй като матката все пак мускул, която води до по-бързото изтичане на кръвта. Това от своя страна води до облекчаване на менструалните спазми.

Нараства риска от рак на простатата

Продължителната липса на секс не е здравословна и за мъжете. Високата честота на еякулация намалява риска от рак на простатата.

Намалява защитата на имунната система

Редовният секс подобрява имунната система, която от своя страна помага на организма да се пребори с болестите.

Това означава, че колкото по-дълго се въздържаме ставаме по-податливи на заболявания като настинка и грип.

Риск от сърдечно-съдови заболявания

Въздържанието може да ни изложи на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

Това се дължи на факта, че сексът не е само физическо упражнение, но и балансьор между нивата на прогестерон и естроген, които намаляват възможността от подобни заболявания.

Повишаване на кръвното налягане

Сексът ни прави щастливи, спокойни и понижава кръвното налягане. Може би това е една от причините някои от нас да имат ниско, а други – високо кръвно налягане.

Безспорно, въздържанието има своите ползи като намаляване риска от полово предавани болести, инфекции на пикочните пътища и забременяване. Но, трябва да намерим баланса за самите себе си и да съумеем да го задържим, за да вземем най-доброто от двете крайности.