Какво се крие зад думата „Намасте“?

Сподели с приятели

Всеки, който поне веднъж в живота си е пробвал йога е чувал думата „намасте“. В края на всяка тренировка поставяме ръце в молитвено положение пред гърдите или третото око и изричаме санскритската дума.

Йога не е просто вид физическо натоварване, с което да се погрижим за теглото си. Тя е вяра, любов, уважение и смисъл. Тя ни дава възможността да погледнем по-дълбоко в себе си, намерението и смисъла зад това, което правим, казваме и как минаваме през този свят.

Какво означава?

Санскритската дума „намасте“ обхваща всички духовни традиции на йога. Обуславя същността на единството и разбирането за света и реалността.

На базово ниво, думата е традиционен индийски поздрав, който изразява уважение и благоговение. Превежда се като „Прекланям се пред теб“ или „Божественото в мен почита божественото в теб“. Смисълът на думата е послание за равенство и мир, което да ни води през дългия ни земен път.

В Индия, молитвеното положение на ръцете се нарича Анджали Мудра и е синоним на думата. Хората се поздравяват непрестанно като съединяват длани и се прекланят един на друг. Намасте създава цикъл на блаженство, чрез който да предадем и получим положителната енергия един на друг.

Намасте“ в йогата

Поздравът е жест, с който да изпратим послание за спокойна духовност във Вселената с надеждата да я получим обратно. Но, това е само малка част от голямото пътуване.

Най-важното на духовното учение на Намасте е, че всички ние сме едно. Напомня ни, че въпреки очевидните различия помежду ни, сме създадени от едни и същи неща. И сме по-скоро еднакви, отколкото различни.

Всичко и всички сме част от едно Божествено съзнание, което не спира да проявява себе си по различни начини. Често като хора забравяме, че всеки човек, чувство, опит и мисъл е израз на това съзнание. Ученията ни връщат към това, кои всъщност сме ние.

На какво ни учи?

Намасте е като съюз между двама, който почита най – верните, истински и автентични части от тях, позволявайки на ограниченията да отпаднат.

То ни дава силата да видим другия такъв, какъвто е и да обогатим средата си с разбиране. Веднъж усвоени, с лекота пренасяме тези учения в реалния си живот.

Помага ни да уважаваме другите

Разпознаването на Божественото в другия, ни възпира от това да го съдим по неговия вид и обществено положение. Насърчава ни да потърсим доброто, светлината и красивата му душа.

А това, от своя страна ни кара да бъдем по – отворени и възприемчиви към възгледите на другите, без да ги обличаме в предразсъдъци.

Създава усещане за равенство

Основополагащата идеята, че всички ние сме едно възпира егото ни от безразсъдни действия. Нямаме мисли за превъзходство пред когото и да било и оценяваме много по – стойностно усилията на другите.

Чувството за равенство спомага за по-стабилни и премерени отношения и приятелства.

За да осъзнаем тази философия, не е достатъчно да я схванем само като идея, а да я почувстваме и изживеем. Нека позволим на поздрава Намасте да разговаря със сърцето ни и всеки път щом съединим длани да почитаме светлината.