Магията на Хатха йога

Сподели с приятели

Всичко, което наричаме йога всъщност е Хатха йога. Тя е като първата стъпка в изкуството Йога за отлично здраве. Хатха йога е важна част от философията, защото благодарение на нея придобиваме или запазваме здраво тяло – домът на Духа.

От къде идва думата Хатха йога?

Санскритската дума „хатха“ буквално означава сила, енергия. Хатха йога изисква концентрация върху дишането, с което ни помага да присъстваме на 100%. Докато слушаме дишането освобождаваме съзнанието си и усещаме силата на всяко движение. Думата „ха“ означава Слънце, символ на жизнената енергия, а „тха“ означава Луна, символизираща менталната енергия. Като вземем всичко казано до тук, идеята на Хатха йога е в обединяването на тези две енергии. Магията на този вид основополагаща йога е в опознаването на енергиите, така че да успяваме да поддържаме равновесие и контрол върху тях.

Как се случва Магията?

Балансът между тялото и ума, Хатха йога постига чрез физически пози, наричани още Асани и техники за дишане, известни като Пранаяма.

Асана идва от Санскрит и се превежда като място, но не само на положението на тялото, а и на връзката му с божественото. Едно от правилата на йога е чистотата на тялото и на мястото, за да се постигне балансиран и спокоен ум. В тази връзка, в самото начало някои асани са използвани за медитация, защото имат силата да ни успокоят за доста дълго време. Те сами по себе си са пози и движения, които раздвижват тялото и помагат при физически болки. Ако практикувате редовно тялото ви ще стане по-гъвкаво, по-жизнено, по-издръжливо и по-стегнато. Ще забележите как имате постоянен прилив на енергия и концентрацията ви се засилва.

И така стигаме до Пранаяма, която е науката за дишането в Хатха йога. Думата „прана“ означава енергия, а „аяма“ – контрол. Праната се движи между ума и тялото, и в миналото са смятали, че единствено чрез контрола на дишането може да се контролира ума. И не напразно, когато някой е в трудна, стресова ситуация му казваме да се успокои и да диша дълбоко. Пранаяма ще ви помогне да преоткриете скрити във вас енергии, които ще допринесът за вашето здраве. Положителното на пранаяма е че веднъж усвоена, може да я ползвате където и когато имате нужда – докато карате кола, докато сте на работа, или пък се разхождате в парка.

Защо да изберем Хатха йога?

Хатха йога предоставя уникален начин да се справим с напрежението и стреса от забързаното ни ежедневие и вълненията с които е изпълнено то. Практикуването на асаните спомагат за по-добрата циркулация на кръвта,масажират вътрешните органи, подобряват дишането, раздвижват, разтягат и тонизират тялото. Хатха йога ще намали стреса, ще облекчи тъгата и депресията. Тя ще ви зареди с нова енергия, с която да концентрирате ума и да освободите духа. С течение на времето ще забележите как стойката ви се изправя, как започвате да гледате на нещата по-друг начин, как успявате да балансирате между ежедневие и йога. И в един даден момент ще усетите, че сте пренесли йога във всяко едно ваше движение и вдишване.