Тайната на кето диетата

Сподели с приятели

Кетогенната или още известна като кето диета, е добре позната, поради успехът, който много хора вече са постигнали. Основното при този вид диета е приемат на големи количества мазнини и малко въглехидрати.

Кетони

При по-нисък прием на въглехидрати, тялото произвежда кетони. Те са малки горивни молекули, които се произвеждат в черния дроб.

Кетоните се появяват, когато нямаме достатъчно инсулин в телата си, за да преработят захарта в енергия. В този случай, тялото използва мазнините. Черният дроб ги преобразува в кетони, които попадат в кръвта и биват използвани от мускулите и другите ни тъкани за енергия.

Основната идея на кето диетата е тялото ни да превключи снабдяването с гориво, за да регулира главно мазнините.

Принципи на диетата

Като всяка диета, и при тази трябва да се избягват много различни храни. Основният принцип е да се ограничат храни, които съдържат голямо количество въглехидрати. Препоръчва се приемат на въглехидрати да бъде намален до максимум 50 грама на ден. Тоест, колкото по-малко въглехидрати се консумират, толкова по-ефективна е диетата.

А сега да преминем към по-приятната част от диетата, а именно какво може да си хапваме. Храните, които трябва да включим в менюто си са естествени мазнини като зехтин, масло, авокадо и ядки. Храни богати на омега-3 мастни киселини като морски дарове и риба. Може да хапвате и протеини като сирене, пилешко, еленско и говеждо. Задължително е да се храним с много зеленчуци, които се отглеждат над земята.

Ползи

Има много проучвания и доказателства за постигнати резултати от кето диетата и ползите й. Едно от предимствата й е, че помага в борбата с излишните килограми.

Кето диетата понижава нивата на кръвната захар и въздейства на високите нива на инсулин, което помага при диабет от тип 2. Благодарение на кетоните се подобрява умствения фокус, енергичността, физическата издръжливост, холестерола и нивата на глюкозата.