Не всички мазнини са здравословни

Сподели с приятели

Изключително е важно да приемаме мазнини с храната, защото те са част от много клетъчни структури, хормони и мозъчни клетки.

Освен това те учатват в усвояването на важни мастноразтворими витамини, като А, D, E и други. С тяхна помощ организмът нормализира репродуктивната дейност.

Вредни мазнини

Въпреки това, обаче трябва да знаем че не всички мазнини са здравословни за нас. Такива са например наситените мазнини, които получаваме хапвайки месо и транс подобните мазнини като маргарина.

Нездравословните мазнини натоварват сърцето и добринасят за сърдечносъдови заболявания. Ако обичате да похапвате месо, се старайте да не прекалявате или избирайте по-леки меса, като пилешкото.

Полезни мазнини

От другата страна на монетата са поли- и мононаситените мастни киселини, които са изключително благотворни за здравето ни. Ако искате да се грижите за организма си може да си хапвате ядки, риба, рапица и авокадо.

Старайте се да използвате растителни масла, като зехтин и ленено масло, които съдържат големи количества здравословни мазнини. Те подобряват функциите на мозъка, състоянието на кожата, нормализират репродуктивната система и предпазват от рак.

Най-вероятно сами усещате разликата в организма си, когато се храните с единия или с другия вид мазнини, просто и обърнете по-конкретно внимание. Здравото тяло е това, което ни кара да изглеждаме и да се чувстваме добре.