10 впечатляващи подводни градове, които можем да посетим

Сподели с приятели

Хващам се на бас, че първият подводен град, за който всички се сещаме е измисления остров Атлантида, който Платон споменава в произведенията си „Тимей и Критий“.

Измислица или не, реални подводни градове съществуват по целия свят. Толкова са много, че ако човек си постави за цел може да създаде атлас от водни останки. За съжаление, броят им продължава да нараства поради природни причини или изграждането на водни пътища и резервоари.

Сушата характерна през последните няколко години позволи на някои от тях да се появят отново.

Лъвският град, Китай

Хилядолетният Лъвски град Ши Ченг се намира под повърхността на езерото Киандао.

Градът е бил наводнен умишлено от китайското правителство през 1959 година с цел прокарване на водноелектрически язовир. Ако сме любители на екстремното, можем да поплуваме сред древни каменни дракони, лъвове и феникси.

Вилариньо да Фурна, Португалия

Малкият град се намира в португалския регион Миньо. Смята се, че е бил основан от римляни през 1 век и е процъфтявал успешно до наводняването му от португалска електрическа компания през 1972.

Години по-късно е построен музей в негова чест, изграден от камъни от някои от старите къщи и съхранява артефакти и спомени от живота на градчето. Останките може да се видят през пролетта и есента, когато нивата на водата в резервоара се отдръпнат.

Заливен Белфор, Калязин, Русия

Град Калязин, както и няколко средновековни сгради като два манастира и камбанарията Калязин са наводнени под заповедта на Йосиф Сталин с цел изграждането на водохранилището Углич.

Датиращата от 19 век камбанария е една от най-високите православно християнски структури в света. Кулата е подсилена от малък изкуствен остров, който я превръща в страхотно място за туристи и плувци.

Kalyazin

Порт Роял, Ямайка

Порт Роял е бил известен още като „най-злият град на Земята“.Стратегическото му положение го прави предпочитан за пирати и проститутки, които са ограбвали испанските съкровищни флоти.

През 1692 градът е засегнат от масивно земетресение, което разрушава част от сградите, други поглъща напълно, а последвалото цунами взима живота на повече от 2000 души.

Ако не желаем да се мокрим, можем да разгледаме възстановените артефакти в Музеите за история и етнография в института на Ямайка.

Потоси, Венецуела

Това, което е останало от потопения град Потоси са руините от готическа църква. Градът е бил наводнен през 1985 след като близката река е била затворена с цел създаването на водноелектрическа централа.

Освен кръстът на църквата, след отдръпването на водите могат да се видят и руините на местните къщи, площадът и гробището.

Тонис Хераклейон, Египет

Град Хераклейон е бил основан в устието на река Нил през 8 век преди новата ера. Градът се е разраствал като едно от най-важните пристанища в Египет, докато поредица от природни бедствия не е довела до наводнението му.

Въпреки, че Хераклейон е преоткрит едва през 2000 година, водата е съхранила древни статуи, златни монети, плочи с йероглифи и животински мумии.

Подводен затвор Руми, Естония

За търсачите на силни усещания потопения затвор в Руми предлага гмуркане от откритата му част и леко вълнуващи и странни емоции от тесните стаи с решетки, оградата от вериги и заобикалящата го атмосфера.

Затворът се намира близо до варовикова кариера, която е осигурявала много работа за затворниците. Но, след затварянето му кариерата се превръща във впечатляваща, яркосиня лагуна.

Вила Епекуен, Аржентина

Някога очарователното градче се е развило през 20-те години на миналия век, благодарение на терапевтичните солени води. Но, през 1985 година проливни дъждове пробиват близкия язовир и заливат града.

Минават 25 години преди водата да се отдръпне и да разкрие останките от сгради, пътища, коли и дирвета.

Изгубените селища на Онтарио, Канада

Всички потопени селища са бивши общини на Корнуол и Оснабрюк в Онтарио. Съдбата им е определена от изграждането на воден път през 1958 година.

От някои области над повърхността на водата все още се виждат сгради и тротоари. В изграденият музей в тяхна чест можем да видим сгради премахнати преди наводнението.

Павлопетри, Гърция

Павлопетри се смята за най-стария подводен град в историята. Разположеното на южното крайбрежие на Лакония селище е наводнено преди около 5000 години.

Запазеният почти цялостен град на морското дъно има голяма археологическа стойност със своите улици, градини, сгради, религиозен комплекс и гробници, които си заслужа да се видят.