5 ползи от овесените трици

Сподели с приятели

Когато стане дума за овес, повечето от нас най-вероятно си представят пресовано зърно. Но, той е много повече от това тъй като се предлага в голямо разнообразие. Консумацията на овес, овесени трици, овесени ядки и каша осигурява редица здравословни ползи.

Овесът

Овесът е вид тревисто растение от семейство Житни. Отглежда се предимно зареди зърното, което е с висока хранителна стойност. Има дълъг вегетационен период подвластен на високи температури, влага и засушавания през лятото.

Преди да бъдат преработени овесените ядки имат богат на липиди зародиш, обгърнат от нишестени ендосперми. А, зародишът и ендоспермите са затворени в триците, които имат високо съдържание на фибри.

Тоест, овесените трици са външния слой на семето, който се отстранява и отделя от ендосперма по време на обработката. Те запазват високото съдържание на фибри и ни осигуряват желязо, цинк, витамин В1 и Е, калий и фосфор.

Чаша овесени трици съдържа приблизително около 230 калории, 15 грама фибри, 15 грама протеини и 7 грама мазнини. Макар, овесът и триците да поддържат сходни количества мазнини и въглехидрати, овесените трици осигуряват значително по-високи нива на протеини и разтворими фибри.

Хранителна стойност

Овесените трици са богат източник на антиоксиданти и полифеноли, които отстраняват вредните свободни радикали увреждащи клетките ни. Няма как да не споменем и важните микроелементи като селен, магнезий и тиамин.

Състава им се допълва и от съдържанието на разтворимите фибри наречени бета глюкан. Този вид фибри намалява риска от метаболитен синдром като взаимодейства със стомашно-чревния тракт.

Ползи

Осигуряват растителни протеини

Важността на протеините идва от участието им в развитието, растежа и поддържането на почти всяка част в организма ни. Нуждаем се от тях ежедневно, защото постоянно се разграждат и трябва да бъдат заменени.

Независимо дали сме на специална диета или не трябва да приемаме храни богати на протеини, за да сме сигурни че усвояваме незаменимите аминокиселини, отговорни за телесните ни функции.

И разтворими фибри

Овесените трици се състоят основно от разтворими фибри. Те се разтварят във вода и образуват гел, който се придвижва бавно през храносмилателния тракт.

Разтворимите фибри понижават риска от сърдечни заболявания като намалят лошия холестерол. Предотвратяват усвояването на някои от погълнатите мазнини и холестерол.

При консумацията на фибри е добре да се приема достатъчно вода, за да се избегне дразнене и подуване на корема.

Контролират кръвната захар

Въпреки съдържанието си на въглехидрати, овесените трици контролират нивата на кръвната захар като предотвратяват скока на глюкоза и отделянето на инсулин след хранене.

Фибрите забавят храносмилането и разграждането на по-сложни нишестета на по-прости молекули глюкоза. Това води до по-постепенното покачване на кръвната захар.

Поддържат добро храносмилателно здраве

Фибрите са известни с подпомагането на чревната перисталтика като осигуряват храна за „добрите бактерии“ в тънките и дебелото черво.

В съчетание с достатъчно количество вода намаляват риска от запек. Освен това, редовният им прием може да намали риска от рак на дебелото черво и хемороиди.

Подпомага загубата на килограми

Диетата с високо съдържание на фибри доказано повишава ситостта и загубата и поддържането на тегло. Това се случва отново благодарение на разтворимите фибри и на бета глюканът, които забавят процеса на изпразване на храната от стомаха.

Как да ги използваме?

Правилният отговор тук е да ги консумираме колкото се може по-често и по най-разнообразен начин. Овесените трици са идеални както за закуска така и за вечеря под формата на овеса каша, палачинки, хляб, в комбинация с прясно или кисело мляко и най-различни енергийни вкусотии.

Крие ли рискове?

Консумацията на трици като цяло се счита за безопасна. Включването им в менюто ни трябва да става плавно и в малки количества, докато организмът ни се приспособи.

Увеличаването на количеството трици също трябва да се случва бавно, за да избегнем газове, подут корем, диария или стомашни болки. И разбира се да не забравяме да приемаме достатъчно количество вода.