Красотата на лебедите

Сподели с приятели

Лебедите получават приза за най-грациозните и красиви създания в природния свят. Нежните, снежни пера и изваяните им шии присъстват в многобройни произведения на изкуството – картини, стихотворения.

Приказката за грозното пате е самата истина, защото до навършването на две години, перата на малките лебеди преминават от сиви към кафяви и чак тогава стават бели.

Лебедите

Съществуват 7 вида лебеди – черноврат, черен , ням, див, малък, свиркащ и поен лебед. Те са близки роднини с патиците и гъските, и са най-големите летящи птици от семейството на водолюбивите птици. Тялото им е покрито с над 25 000 пера. Някои видове достигат височина около 1, 50, с тегло над 15 килограма и размах на крилата над 3 метра.

Живеят предимно в езера, блата, реки, потоци и други влажни места. Срещат се рядко в тропиците, защото предпочитат умерена среда. В зависимост то вида си, лебедите живеят между 20 и 30 години. Немият лебед, който е един от най-разпространените живее средно 20 години. А, черният – до 40 години, ако е сред природата.

Диетата им включва водна растителност, трева, както и малки същества като мекотели, червеи, риби и жаби.

Тайните им

Лебедите са известни със своята безкрайна любов към партньора им. Ухажването им е изключително шумно и красиво. Свързваме ги с предаността, зареди извитите им преплетени вратлета във формата на перфектното сърце.

Друг ритуал на ухажване включва синхронно плуване, придружено с танци и песни. Противно на очакваното, ухажващият танц на немите лебеди е съпътстван от редица съскащи звуци.

Силната им любов

След като периода на ухажване отмине, лебедите наистина се свързват за цял живот. За тях „заедно завинаги“ означава сила и уроци от успехите и неуспехите им. Те им дават смисъл да продължават напред. Завинаги заедно им осигурява защита, превръщайки ги във високо ефективни бойни екипи.

Макар и да случва рядко, понякога сменят партньора си след смърт или лош размножителен сезон и неуспех на гнездото. Също толкова рядко си позволяват и изневяра.

Домът им

Лебедите изграждат гнездата си от клонки и листа на сушата. По време на размножителния период те пазят умело територията си, макар извън него да са доста социални.

Женската снася до десен малки, които се нуждаят от малко повече от месец, за да се излюпят. Малкият лебед живее като част от стадо до 4 годишна възраст. След това намира своята половинка и територия за чифтосване.

Закрилници

Въпреки големите си размери, лебедите също имат естествени хищници. Ние хората сме основната им заплаха зареди перата и месото им. Лисиците, миещите мечки и вълците ловуват както лебедите така и техните малки.

Двойката лебеди пазят яростно малките си от хищници и опасности. След като успешно са прогонили заплахата, те започват да размахват крила и да се обаждат един на друг в израз на радост.

Нещо подобно на нашето „Дай пет!“.

Високи скорости

Въпреки че лебедите се носят грациозно по повърхността на водата, те могат да се движат бързо. Във водата плуват бавно, но във въздуха могат да развият над 90 километра в час.

Сънят им

Лебедите могат да спят и на сушата и във водата. Спят докато плават или докато стоят на единия си крак.

Изключителната им памет

По интелигентност лебедите се нареждат до делфините. Те имат много добра памет и запомнят не само лицата ни, но и начина по който се държим с тях.

Хапят ли?

Не хапят, защото нямат зъби. Но, кълването и съскането също могат да ни нанесат известен дискомфорт.

Тези божествени създания са израз на чистота, цялост, грация и любов. Със своята нежно бяла обвивка са като ангели изпратени ни да ни закрилят и да ни напомнят, че доброто е навсякъде.