6 интересни факта за мускулите

Сподели с приятели

Ако днес сме се усмихнали или сме помахали с ръка на някой трябва да благодарим на мускулите ни. Те са тези, които ни дават свободата да се движим, но не без помощта на костната система.

Някои мускули като бицепса например контролираме ние като вдигаме тежко. Други – като тези, които ни помагат да дишаме се движат без дори да мислим за тях или да полагаме усилия.

Освен, че е отговорна за движението ни, цялата тази мускулна система поддържа тялото ни в избраното от нас положение срещу притеглянето на гравитацията.

Мускулната система

Мускулната система се състои от три вида мускули отговорни за функцията на тялото ни. Мускулите ни позволяват да се движим, да говорим и да дъвчем. Макар и незабелязано за нас, те контролират сърдечния ритъм, храносмилането, регулиране на температурата, зрението и други основни функции.

Гладките мускули

Гладките мускули се контролират от нервната ни система. Реално, ние нямаме съзнателен контрол върху нея и работата, която извършва.

Тези мускули се намират в стените на много органи като храносмилателния канал, пикочния мехур, бъбреците, артериите и други. Тяхната задача е да подпомагат движението им, за да улеснят функциите на тялото.

Сърдечните мускули

Както става ясно и от самото им название, това са мускулите на сърцето, върху които отново нямаме контрол. Сърдечните мускули позволяват на сърцата ни да бият всеки един ден от живота ни.

Скелетните мускули

Те са прикрепени към костите на скелета ни във всеки край на мускула чрез сухожилия. Благодарение на тях, тичаме, танцуваме, плуваме, скачаме и пишем. За разлика от предходните два вида мускули, тук вече има контрол. Скелетните мускули заедно със скелетната система сформират така наречения опорно-двигателен апарат.

Как работят мускулите?

Мускулите имат две основни движения – да се свиват и да се отпускат. Тоест, те работят по двойки независимо от вида движение, което се извършва.

В случай, че искаме да пием вода някои мускули се свиват, за да преместят ръката ни по-близо до лицето, докато други се отпускат. А, когато искаме да върнем чашата обратно на масата, друг набор от мускули се свиват за да отдалечат ръката от лицето, докато първия набор се отпускат. Така мускулите, които се отпускат позволяват на свиващите се да си свършат работата.

Мускулната тъкан е около 40% от телесното тегло

Мускулната система съдържа над 600 скелетни мускула, които съставляват около 40% от общата ни телесна маса. Мускулите, които движат човешкия скелет се характеризират с различни форми и размери.

Мускулите се изграждат по време на сън

Въпреки, че вдигането на тежести и фитнеса ни дават мускулна сила, мускулите растат по време на сън. При дълбок сън, трудолюбивите ни мускули се отпускат и допринасят за по-добро кръвообращение.

Освен това, докато спим се отделят хормони отговорни за възстановяването на тъкани, необходими за формирането на нова мускулна тъкан.

Мускулите растат по-бързо отколкото се смаляват

Май винаги сме вярвали в обратното, нали? В действителност обаче, мускулите, които бихме загубили ако спрем тренировки за два месеца са по-малко от тези, които бихме спечелили за същото време.

Мускулите ни осигуряват топлина

Мускулите ни създават около 80% от телесната ни топлина при свиване. Това е и причината да треперим, когато ни е студено. Тялото ни се опитва да се стопли чрез бързо свиване и отпускане на мускулите.

Разчитат на противоположност в движението

Двигателната кора от дясната страна на мозъка изпраща сигнали през гръбначния стълб към периферната нервна система, които контролират мускулите в лявата част на тялото ни и обратно.

Най-малкият и най-големият мускул

Най-малките мускули в тялото ни са тензорните тимпани и стапедиусите, които са свързани към тъпанчетата ни.

Най-големият мускул се намира в тазобедрената става. Той е отговорен за правилната ни стойка, изкачването на стълби и придържане на багажника ни.

Най-здравият мускул е дъвкателния, а най-заетите мускули са сърдечните и тези, които контролират движението на очите.

Мускулите имат нужди

Здравите мускули допринасят за цялостното ни здраве. Най-добрият начин да поддържаме доброто им здраве е чрез здравословна храна, вода и тренировки.

Оптималната тренировка се състои от постоянство, загряване и охлаждане. А, в случай на болка е необходимо да преустановим дейността си, тъй като може да доведе до нараняване.