Черно море – такова каквото го познаваме или не

Сподели с приятели

Обикновено топлите летни дни ни карат да си спомним за изминалото лято, щурите купоните, верните приятелите и морето. Макар, че през последните години предпочитаме предимно други дестинации за почивка, все още намираме начин да посетим и нашето Черноморие.

Безспорно, Черно море е част от удивителната архитектура на майката природа, с която колкото и да се опитваме не можем да се сравним. Но, колко често всъщност мислим за морето не само като дестинация за почивка? Замисляли ли сме какво знаем за Черно море и дали пък не сме пропуснали нещо?

Черно море

Черно море е основен, вътрешно морски свят. Известно е отдавна с името си, което обозначава негостоприемната му природа. И макар с течение на времето образът му като един от най-трудните водни обекти да се променя, името му се запазва.

Морето е разположено между Югоизточна Европа и Азия на площ от 436,402  квадратни метра. Максималната му дълбочина е 2 245 метра и се намира на юг от Кримския полуостров. Черно море се свързва с Мраморно море чрез протокът Босфора.

А, посредством протокът Дарданели, който свързва Мраморно и Егейско, Черно море има връзка със Средиземно море и Атлантическия океан. Плиткият Керченски проток му дава възможността да се свърже с Азовско море.

Освен това, самото море е място за среща на реки като Дунав, Днепър, Риони и други. Водите му отмиват бреговете на България, Украйна, Румъния, Русия, Грузия и Турция. Именно заради местоположението, в миналото са се водели войни за завладяване на крайбрежията му.

От къде идва името му?

Въпреки съществуването на различни теории за произхода на името на Черно море, той остава неясен.

Според една от теориите морето получава името си зареди бурите през зимата, които карат водите да изглеждат черни. Друга предполага, че обектите попаднали във водите му след известен период от време се покриват с черна утайка.

Разбира се, през годините морето е получавало и други имена, но само това се е запазило като най-известното. Съществува и теория, която предполага, че името е останало от Османската империя. В исторически документи от това време се среща името Карадениз във връзка с морето, което означава Черно море.

Има ли живот в Черно море?

Един от най-впечатляващите факти за Черно море е аноксичната му вода. Не стига факта, че във водите му има липса на кислород, а и е най-големото водно тяло, в което движението на водата между горните и долните слоеве се случва изключително рядко.

Фактът, че водите в слоевете не се смесват предразполага към значителна температурна разлика, която се допълва от неактивността на долните слоеве, поради липсата на кислород.

Тоест, морският живот в морето е фокусиран само в богатите на кислород повърхностни води.

Има ли стабилно ниво на водите?

Тъй като няма приливи и отливи, нивото на водата в Черно море остава едно и също през цялата година. Липсата на колебание във водата го характеризира като тихо и спокойно море на повърхността.

Въпреки, редките си особености определено плуването в Черно море предлага различно преживяване в сравнение с други водни басейни.

Зловещи слухове или истина?

Един от най-интригуващите и страшни факти е, че във водите на Черно море все още могат да бъдат намерени останки от хора, кораби и други разлагащи се материали. Това е и причината да се носят слухове, че във водите на Черно море мъртвите продължават да съществуват.

Свидетелство за това са откритите над 60 броя кораби. Най-впечатляващ сред тях е 2 400 годишният дървен кораб намерен на повече от километър под повърхността на Черно море край българското крайбрежие. Според изследователите, корабът наподобява древногръцки търговски кораб от 5 век преди Новата ера.

Интересното тук е, че основната част от конструкцията на кораба е запазена включвайки мачтата и гребните пейки, което до сега не е било възможно да се наблюдава при кораби от тази епоха. Това се дължи на необичайния аноксичен слой на морето, който предотвратява химичните и физични процеси водещи до органичен разпад.

Въпреки цялата мистерия обгърнала Черно море, красивите брегове и историята му, то остава желана дестинация за почивка за хора от цял свят.