6 основни умения за готвене

Сподели с приятели

Да се научим да готвим е една голяма част от израстването ни. Без съмнение бързите пици и дюнери са вкусни, но те не могат да заредят дните ни с насладата от домашно приготвената питателна храна.

Освен това познанието на няколко основни кухненски умения ни водят по пътя на здравословното хранене. Може би се питате как? Фактът, че приготвяме храната си сами ни дава пълен контрол върху това, какво попада в нея.

Не оставаме изненадани от странни вкусове, прекаляване с подправки или пък огромни порции, с които не можем да се справим. И както всичко друго в живота ни – да се научим да готвим е дълъг процес, който изисква непрестанно усвояване на знания и редовна практика.

Уменията

След като сме овладели работата с ножа, подготовката на продуктите, комбинацията им и тяхното овкусяване можем да наблегнем да следващите пет.

Приготвянето на паста

Разбира се, всички сме наясно как се готвят тестени изделия. Слагаме макароните във вряща, подсолена вода до тяхната готовност.

Но, автентичният италиански начин за приготвяне на паста изисква след сваряване да се готвят за известно време в соса.

И като казахме сос

Ако сме се заели сериозно с готвенето определено ще научим много традиционни и модерни сосове от различните кухни по света.

Но, научаването на петте френски соса е от съществено значение за основа на много други. В началото доматения сос, сос Холандес, Бешамел, Еспаньол и Велуте изглеждат малко сложни и пипкави, но с времето и практиката се превръщат в таблица за умножение.

Приготвянето на ориз и други зърнени култури

Зърнените култури и тестените изделия са основната част на много рецепти. За целта трябва да намерим баланса между прекалено или недостатъчно сварени.

Времето за сваряване е изписано на опаковката тъй като то варира в зависимост от сорта на продуктите. Така или иначе най-добрият начин да разберем дали сме постигнали желания резултат е да опитаме.

Що се отнася до ориза, основния метод за приготвянето му е две части течност към една част ориз. Чакаме водата да заври, слагаме ориза и намаляме котлона. Готвим около 20 -25 минути или докато ориза попие течността без да премахваме капака.

Приготвянето на печено пиле

Печеното пиле е може би едно от най-впечатляващите ястия, които можем да приготвим. Освен че почти всички го обичаме, то е и изключително лесно за приготвяне.

Пилето трябва да бъде добре размразено и сухо, за да преминем към овкусяването с масло и подправки на кожата и кухината му. Можем да напълним пилето с зеленчуци, билки и цитрусови плодове по избор.

Така подправеното пиле с прибрани крила под тялото и завързани крака поставяме в предварително загрята фурна. По правило трябва да го печем 10 минути на килограм, но и златистия цвят е добър показател.

Приготвянето на винегрет

Винегрета е вид сос, който се използва предимно като дресинг за салати, но може да се добавя и към други ястия. Тоест, научим ли се да приготвяме винегрет никога повече няма да хапваме тъжна салата.

Съотношението за класически винегрет е три части масло към една част киселина – винен оцет с зехтин или сусамово масло с оризов оцет. Освен, че можем да проявим креативност като използваме различни масла и киселини, можем да добавим различни подправки, които да предотвратят отделянето на двете течности – тахан, горчица, кленов сироп и други.

Месене на тесто

Независимо дали сме професионални готвачи или едва стартиращи в момента, месенето на тесто е основополагащо умение. Все пак дали ще искаме да направим хляб, блат за торта или вкусни курабийки ще имаме нужда от тесто.

Техниката за месене е изключително лесна – избутваме от себе си тестото с края на дланта ни, сгъваме го с пръсти и го придърпваме обратно към нас. В зависимост от рецептата, то може да се меси на набрашнена или не повърхност.

И може би едно от най-важните неща, които трябва да научим е да имаме търпение. Определено готвенето може да бъде бързо, но когато изисква повече време трябва да му го осигурим.

Трябва да се научим да загряваме тиганите правилно преди да добавим мазнината, след това тя да се загрее подобаващо преди да сложим храната. Трябва да имаме търпение да готвим храната равномерно, защото след това вложеното време ще ни се отблагодари с вкусна кафява коричка.