8 животни със странни характеристики

Сподели с приятели

Едно от нещата, които най-много ни впечатляват са животните. Независимо дали ги виждаме за първи път и дали ни допадат или не на външен вид, ние сме винаги готови да ги заснемем.

Но тези, които познаваме са само шепа. Все пак в някои части на света има толкова редки и странни същества, които дори не подозираме, че съществуват.

Животните

Животните, които познаваме са може би едва един процент от всички животински видове, които някога са живели или живеят заедно с нас. Може би в дълбините на океаните и моретата все още има животни, които очакват да бъдат открити. Признават го дори и учените, които ежедневно се срещат с нови видове.

Бръмбарът жираф

Този специфичен вид бръмбар получава името си от необичайно дългата си шия. Въпреки, че изглежда доста неудобно, поне за нас, тази странна аномалия има своята цел.

Вратовете на мъжките екземпляри са по-дълги от тези на женските и им служат като механизъм за борба с други мъжки. Разбира се като повечето представители на техния вид, те също имат крила обвити в защитна обвивка наричана елитри.

Ледената риба

Тази интересна риба обитава бреговете около Антарктида. Поразителните й черта е призрачно бяло тяло, което е в резултат от липсата на хемоглобин в кръвта й.

Както знаем, хемоглобина е важно вещество, което пренася кислород в кръвния поток. Тогава как този вид риба оцелява? Едно от последните предположения на учените е, че най-вероятно тя абсорбира кислород през кожата си или пренасянето на кислород става чрез кръвната плазма.

Салпа

Салпа е странно същество, което може би всеки би оприличил на извънземно. Това медузоподобно нещо може да се види край бреговете на Калифорния. Всъщност, салпа се състои от по-малки организми, които работят заедно придържайки се.

Направени са от планктон и са практически безвредни. Благодарение на невероятната си способност да се клонират и да се адаптират към различни водни температури и човешкия фактор скоро може да превземат океана.

Октоподът одеяло

Този прекрасен октопод живее в моретата на Австралия и Нова Зеландия. Можем да различим женския от мъжкия екземпляр в зависимост от дължината – женската достига близо два метра в сравнение с мъжкия.

И сега може би се чудите „Одеяло?“. Те използват пелерината си за улавяне на плячка. В случай, че не успеят да привлекат жертва могат да отделят парчета от нея, за да станат по – привлекателни.

Гологлав уакари

Обикновено сме свикнали да виждаме червения цвят от задната част на маймуните. Но, природата има свое мнение. Този вид маймуна с яркочервено лице можем да видим в Перу или Бразилия.

Отрядите от гологлави уакари предпочитат животът по по-високите дървета. Специфичния цвят се обяснява с липсата на пигмент на главата, което позволява на цвета на кръвоносните съдове да се вижда през кожата. Разбира се, това не е добре за тях, защото хищниците могат да ги виждат по-лесно.

Bald Uakari monkey

Индийска лилава жаба

Това цветно земноводно има малко странно лице и закръглено тяло. Раждат се като попови лъжички, но за разлика от обикновените такива имат нос, който виси като кука.

Живеят предимно под земята като използват късите си крайници, за да ровят. Излизат на повърхността само за две седмици, в които да си намерят партньор и да се размножат.

Панголин

Панголинът е странно изглеждащ бозайник, който се среща в някои части на Африка и Азия. Много прилича на смеска между броненосец и мравояд.

Бозайникът има дълъг нос пригоден за ядене на мравки и термити и защитна кератинова обвивка. Дали зареди големия интерес към месото и бронята му или поради други причини, панголинът е включен в списъка за застрашени видове.

Аксолотъл – мексиканската ходеща риба

На мен ли само ми се струва или рибата наистина прилича на покемон? Аксолотълът е вид воден саламандър, който може да бъде черен или албинос.

Изненадващият му външен вид се дължи на факта, че не преминава през метаморфоза. Тоест, остава в ларвовидна форма дори и след достигането на полово зряла възраст. Освен това, те могат да регенерират липсваш крайник, части от мозъка и сърцето, опашка, долна челюст и други органи.