Разликата между йога и пилатес

Сподели с приятели

Може би най-силната черта, която всеки запален трениращ има е любопитството. То ни кара да се впускаме и опитваме нови, различни упражнения и тренировки.

За повечето от нас обаче е доста трудно да определим кои упражнения са най-подходящи за тялото и силните ни страни. Йога или пилатес?

Кой е казал, че трябва да избираме? Можем да практикуваме и двете едновременно, нали? Макар, че двата вида упражнения се приемат за едва ли не еднакви, те имат своите различия.

Йога

Йога е свещена традиция зародила се в Индия преди повече от 3000 години. Тя има корени в различни източни религии като будизъм и шаманизъм.

Този вид практика е съсредоточена върху основните вярвания за дишане, упражнение, правилно хранене, медитация и релаксация. Различните видове йога са базирани върху стандарта за задържане и плавно преминаване през различните пози, спокоен ум и фокус върху дишането.

Можем да гледаме на йогата като фитнес за ума, тялото и духа, който цели да свърже индивидуалното с универсалното съзнание. Практикуването на йога подобрява психическото, физическото, емоционалното и духовно здраве.

Пилатес

Пилатес е разработен от Джоузеф Пилатес с цел физическа рехабилитация и възстановяване.

Въпреки, че се развива и променя много през последните години, основната цел на метода е да укрепи тялото, да удължи гръбначния стълб, да подобри стойката и да подсили баланса и силата.

Пилатес е комплексен метод, който съчетава упражнения от гимнастиката, йогата и балета, които трябва да се изпълняват с изключителна концентрация и прецизност.

Колко еднакви и различни са всъщност?

И двете практики имат своите разновидности, част от които могат да се практикуват с малко оборудване като постелка, блок, пилатес пръстен или подобни.

Въпреки различните методи за дишане, и двете практики се фокусират върху правилното използване на дишането по време на тренировка. Освен това, и двете имат нужда от спокоен ум и концентрация, с което помагат да се намали стреса.

Дишането

Един от основните елементи на йога и пилатес е дишането. Разликата обаче идва от начина, по който дишаме по време на тренировка.

Дишането в йогата е известно като пранаяма, което означава жизнена сила. Или казано с други думи, дишането се приема за източник на енергия, който преминава през тялото ни. Целта ни е да култивираме и контролираме тази енергия.

За разлика от йога, пилатес няма специални техники на дишане. Тази практика по скоро ни насърчава да мислим съзнателно за дъха си, докато вдишваме през носа и издишваме през устата.

Духовността

И двете практики се стремят към обединяването на ума и тялото, за да се постигне високо ниво на осъзнаване и евентуално да се премине по духовния път.

Използвам думата евентуално, защото йога се фокусира открито върху духовността, а пилатес се фокусира върху подобряване здравината на сърцевината, включваща коремните мускули и таза.

Движението

Движенията и позите изпълнявани по време на йога и пилатес са доста различни сами по себе си, по наименование и по време, което прекарваме в изпълнението им.

По принцип в йога задържаме позите за по-дълго време или повтаряме комбинация от тях няколко пъти. От друга страна, основния фокус върху прецизността и контрола на пилатес определя по-кратки и не толкова повтарящи се движения.

Основната разлика е, че йога е по-осъзната, внимателна, целенасочена и духовна от пилатес. И макар и двете да работят за сила, баланс, гъвкавост и издръжливост го правят в различна степен.

Въпреки тези различия, и двете практики изискват синхронност между дишане и движение.

Йога и пилатес са страхотни тренировки, които така или иначе биха ни заредили с енергия и спокойствие. Най-добрият начин да направим своя избор е да преценим до известна степен физическото си състояние и по възможност да изпробваме и двете практики.