Възможно ли е да сме алергични към студа?

Сподели с приятели

Въпреки, че зимата има своята красота и изключително богата душа на емоции, за мнозина тя е истинско изпитание. Студените и смразяващи температури идват с усещане за болка и скованост, които приемаме за нормална реакция на организма.

Но, това съвсем не е така. Знаейки, че алергия може да бъде предизвикана от най-различни неща, не би трябвало да ни учудва факта, че съществува и алергия към студа.

Студова уртикария

Медицинският термин за този вид алергия се нарича студова уртикария. Тя представлява реакция на кожата към студа. Проявява се като обрив след досег до студен обект или въздух, който се характеризира със сърбеж.

Уртикарията е рядко срещано явление, което може да се появи във всеки един момент от живота ни. Въпреки, че децата и по-младите са по-податливи, никой не е застрахован. Освен това, жените сме по-склонни да развием студова алергия от мъжете.

Симптомите й варират в зависимост от различните хора – от леки до много по-сериозни, обхващащи цялото тяло. Това разбира се от своя страна може да доведе до много други последствия като шок, загуба на съзнание и дори летален край.

Студовата алергия може да се появи внезапно или да бъде наследена. Ако на по-късен етап в живота си продължаваме да имаме симптоми на студова уртикария, най-вероятно е наследена. Възможно е с течение на времето да отмине, но може и да има нужда от лечение.

Симптоми

Причините за повечето случаи на уртикария са неизвестни. Така както може да бъде предизвикана от ниски температури може да се дължи и на инфекциозно заболяване, на някои лекарства, ухапване от насекомо или други.

Някои хора могат да имат едва един-два симптома, докато други могат да имат повече.

  • червен и сърбящ обрив
  • усещане за парене в засегната зона
  • подуване в изложения на студ участък
  • главоболие
  • болка в ставите
  • умора
  • безпокойство

В случай на анафилаксия, която е тежката форма на алергична реакция трябва да бъде потърсена незабавна медицинска помощ, защото предизвиква проблеми с дишането, хрипове, подуване на езика и гърлото, сърцебиене, припадък и други.

Най-често срещаната форма

Най-често срещаната форма на студова уртикария са леките обриви и зачервявания по ръцете, лицето и краката. Признаците са видими до около 10 минути след излагане на студ под една или друга форма и могат да продължат близо 2 часа.

Този вид уртикария се лекува като се избягва излагането на ниски температури и приемането на антихистамини при невъзможност студът да бъде избегнат. И тук не става въпрос само за студеното време – плуване, къпане или миене със студена вода, консумация на студени храни и напитки.

Как да сме сигурни?

Студовата уртикария се диагностицира в следствие на налични характерни признаци и симптоми. Но, ако искаме да се на 100% сигурни можем да направим тест със студен предмет като кубче лед.

За целта поставяме леда върху кожата на предмишницата за около 5 минути. Имаме студова алергия в случай, че в рамките на минута, две след излагането се появи червен и подут обрив. Според специалистите наследената уртикария има нужда от около 30 минути, за да се прояви с подобен тест.

Разбира се винаги можем да си направим допълнителни кръвни изследвания, за да се изключи възможността за налични свързани заболявания.