Честит Трифон Зарезан!

Сподели с приятели

Трифон Зарезан е народен български празник, който по нов стил празнуваме на 01.02, а по стар на 14.02.

Кой е Трифон Зарезан

На този ден църквата почита паметта на мъченикът и светец лечител Свети Трифон, който е бил убит от меч по времето на император Деций Траян. Той е роден в град Апамия, намиращ се в Малоазийска провинция, известен като прародина на виното и лозата. Славата му се разнася след като излекувал дъщерята на тогавашния император Гордиан III. Деций Траян, който наследява Гордиан, е въръл враг на християнството и заповядва всички светци да бъдат изправени на съд. Така Св.Трифон губи живота си, защото отказва да се отрече от вярата си.

С какво свързваме празника

Празникът Трифон Зарезан е първия от цъкала празници в три последователни дни наричани Трифонци.Тоест на 01 февруари празнуваме Трифоновден, на 02 – Сретение господне и на 03 – Свети Симеон. Двата празника след Трифоновден се свързват с въвеждането на Исус Христос от Св. Симеон в храма.

Ние тачим Трифон Зарезан като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. С него свързваме и смяната на сезоните от зима към лято.

Какви са традициите

Коя е най-хубавата част на един празник? Традициите разбира се, колкото по-стари са те, толкова по-стойностни са. И нека не забравяме, че колкото по-старо е виното, толкова по-хубаво и качествено е то.

Най-основната и съществена традиция на празника е зарязването на лозите. Това първо зарязване на лозята се прави, за да може реколтат през годината да бъде богата и хубава. След това подрязаното се полива със светена вода и вино.

След ритуалното зарязване, от където идва и името Зарезан, се прави молитва за здраве и берек и всички сядат на трапезата. По традиция тя е отрупана с тутманък, пита, кокошка пълнена с ориз, пържени яйца и много вино. Жените месят обреден хляб само с брашно, сол и малко вода, който раздават на съседи и животни за да се предпазят от вълци.

За цар на лозята мъжете избират този, който предната година е направил най-много вино. Той ги предвожда докато обикалят и благославят къщите.

Като цяло празникът се фокусира върху лозята, от където идва виното и трапезата, там където не може без него. Пък и това е може би единствения период, в който лозарите нямат работа и могат да бъдат заедно на вино и смях.

Празникът днес

Трифон Зарезан е може би един от малкото останали празници, чиито традиции все още се спазват, такива каквито са били. Дори на някои места го празнуват и на първи и на втори февруари.

Подобни празници ни напомнят за силата на природата, почитането на труда, любовта към виното, приятелствата и величието на българския дух.

Да бъдат честити всички, които носят името Трифон, което между другото идва от гръцки и означава наслада, Трифо, Трифона, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Веско, Веселина и други.