Допълват ли се йога и пилатес?

Сподели с приятели

От нас зависи дали ще изберем йога или пилатес. Но, всъщност те изобщо не трябва да се отделни практики. Въпреки своите различия, и двете помагат за укрепване на сърцевината (коремните мускули и таза), издължават тялото и засилват баланса.

Истината е, че все повече йоги включват пилатес като възнаграждаващо допълнение в практиките си, защото осъзнават че изграждането и поддържането на силна сърцевина открива нови хоризонти.

Приликите

Приликите между двете практики се открояват най-осезаемо в упражненията. Това разбира се не е голяма изненада след като създателят на пилатес изучава източната философия.

Лебед/Кобра

Въпреки различните си животински наименования, йога кобра и пилатес лебед са практически едно и също упражнение. И двете практики използват изправянето на ръцете, за да създадат достатъчно място.

При йога можем да съчетаем кобрата с други асани. От поза планк можем плавно да преминем към поза кобра и да завършим с поза куче. Началната позиция за пилатес лебед е винаги по корем.

При изпълнение на упражнението вдишваме, за да се изправим и издишваме, за да се върнем в начална позиция. Основната разлика е, че при йога можем да задържим изправеното положение за по-дълго време.

Отворен баланс на краката/ Лодка

При йога, позата представлява лодка със събрани крака и евентуално хващане или не на глезените. Докато при пилатес, краката ни са във формата на буквата V и придържаме глезените. И двете упражнения използват коремните мускули, за да задържат тялото в съответната поза.

Позата отворен баланс на краката е една от малкото пози, които се задържат в пилатес. За разликата от йогата, където често се задържат асани за по-дълъг период от време, пилатес акцентира върху движението и ритъма.

Предна опора/Планк

Традиционният йога планк присъства и в пилатес. Представлява задържане на тялото в права линия от главата до петите с отворени гърди.

Единствената разлика е, че в йога бихме задържали планка за по-дълго време, а в пилатес акцентираме върху задържането на коремните мускули. Можем да съчетаем упражнението с повдигане първо на единия, а после на другия крак.

Преобръщане/Плуг

Въпреки, че упражнението е сходно и за двете дисциплини, то демонстрира и някои разлики. В йога позата се използва за разтягане като задържаме и действаме плавно, докато се преобръщаме и връщаме обратно.

В пилатес плавното преобръщане е непрекъснато като отново се акцентира на коремните мускули, с чиято помощ изпълняваме упражнението.

Разликите

Фокусът на йога е бързото преминаваме през определени пози или тяхното задържане за по-дълго. Пилатес от своя страна залага на ритмична практика включваща прецизни повтарящи се максимум до 10 пъти движения.

Следователно можем напълно да се възползваме от различията им, за да направим една страхотна, динамична и пълноценна практика. Йога ще ни помага да се разтягаме и да бъдем по-гъвкави, а пилатес ще ни прави по-силни благодарение на стабилния център, който изгражда.

Как да използваме пилатес?

Най-добрият избор за практикуване на пилатес е преди йога. Защо ли? Акцентът на пилатес върху сърцевината, стабилността и баланса в тялото ще ни подготви за тренировката по йога.

Тялото ни ще загрее, коремните ни мускули ще са укрепнали и готови да се впуснат в духовната практика на йога.

Защо е толкова важна сърцевината? Сърцевината включва коремa, таза и мускулите на долната част на гърба. Именно тя ни помага да поддържаме тялото си стабилно, балансирано и с правилна стойка. Сърцевината е тази, която поддържа обезопасен и стабилен гръбначен стълб, благодарение на който се движим.

Пилатес е един от многото начини да се погрижим за сърцевината ни като изненадаме себе си и мускулите си и разнообразим тренировките си.

Разтягане с един крак

Лягаме по гръб със свити крака към гърдите, повдигаме главата си и поставяме ръце върху пищялите.

През цялото време ангажираме сърцевината като на пода трябва да бъде само долната част на гърба. Изпъваме единия крак, докато придържаме леко другият свит и редуваме.

Ножица

Най-вероятно повечето, които практикуват йога вече знаят за какво става въпрос.

Отново легнали по гръб свиваме колене към гърдите. Поставяме ръцете си на тила като се стараем лактите да са широко отворени. Повдигаме глава, за да може на пода да остане само долната част на гърба.

Синхронно доближаваме лявото си рамо към десния крак и изпъваме левия крак. Редуваме с другия крак.

Стоте

Легнали по гръб вдигаме изпънати краката си под ъгъл. Вдигаме глава, изпъваме ръцете си във въздуха по дължината на тялото с длани надолу.

Започваме да движим ръцете си нагоре надолу за пет вдишвания и пет издишвания. След това повтаряме.

Махало

Лягаме по гръб с изпънати ръце в страни. Повдигаме краката си изпънати или свиваме колене над бедрата . Започваме да движим двете колена на едната страна, докато държим долната част на гърба на пода. След това се връщаме в изходна позиция и повтаряме на другата страна.

Планински алпинист

Изходната позиция е планк. Поддържаме сърцевината, бедрата и дупето ангажирани, за да избегнем поклащане на бедрата. Придвижваме веднъж едното коляно към гърдите и го връщаме обратно. Редуваме с другия крак.

Кръгове с крак

Лягаме по гръб с изпънати ръце по дължината на тялото с длани надолу. Свиваме левия крак като го поставяме на пода. Изпъваме десния крак нагоре и започваме да правим кръгове без да докосваме пода. Редуваме.