Какви суперсили притежава подсъзнанието ни?

Сподели с приятели

Често се чувстваме безпомощни – обзети от мрачни мисли свързани с невъзможността да постигнем така силно желаното от нас. Нека не униваме, защото както всеки друг проблем и този има решение.

Единственото, от което се нуждаем е да си позволим да се докоснем до подсъзнателната сила на умовете ни. Тази малка магия е способна да преобрази живота ни променяйки начина ни на мислене и действие.

Подсъзнанието

Подсъзнанието е частта от нашето мислене, която оказва влияние върху чувствата и действията ни. Ако приемем, че мозъкът ни е компютър, подсъзнанието – неговата операционна система. Тя автоматично съхранява, обработва и запаметява нашите убеждения, преживявания, мисли и действия.

Умът ни е истинско творение на майката природа! Без дори да осъзнаваме и знаем как работи, подсъзнателният ум е винаги действащ на заден план. Въпреки, безкрайните опити да се разгадаят загадките на съзнанието и подсъзнанието, и наличните вече знания, до известна степен все още са в мистерия.

Веднага щом се появим на бял свят започваме да учим как да правим разни неща, които рядко се получават от първия път. Но, с всеки изминал ден на повторение и практика се запечатват в ума ни. Така вързването на обувките, хващането на прибори или шофирането стават като детска игра.

Със същата тежест в съзнанието ни се вкореняват лоши и разрушителни навици и мисли. Базата в главите ни ни научи да разказваме истории и събития, и да интерпретираме света така че да открием търсения от нас смисъл. В архивите й се крие ключа за успеха или падението ни.

Разковничето

Въпреки, че компютрите извършват безброй много задачи сами понякога имат нужда от подходящия човек, който да говори на техния език. В нашия случай съзнателния ум играе ролята на програмист.

Съзнанието прави избор, който става основата за последващите действия ограничени в рамките на това, което подсъзнанието предоставя. Тоест, съзнанието ни е градинаря, който засажда семената в плодородната почва на подсъзнанието.

А, за да поддържаме почвата здрава и плодовита се нуждаем само от положителни мисли и убеждения.

Какво сме пропуснали?

Подсъзнанието ни е като огромна безкрайна памет съхраняваща абсолютно всичко, което преживяваме. Всъщност, само докато навършим 20 години съхранените данни са над сто пъти съдържанието на енциклопедия Британика.

Работи на пълни обороти

Както знаем използваме само 5% от капацитета на мозъка си за памет. Останалите 95% са заделени за подсъзнанието, което работи на пълни обороти, независимо дали съзнанието знае или не.

Забелязвали ли сте как пишем на клавиатурата без да отдаваме внимание на всяка буква, която натискаме? Това е силата на подсъзнанието.

Закона на привличането

Съзнанието ни дава нарежданията, а подсъзнанието им се подчинява. Въпреки, че много често съзнателният ум не вярва на нещата, които повтаря можем да сме сигурни, че подсъзнателния запаметява и действа.

За него най-важното нещо е сегашния момент. Мислите ни трябва да са отправени винаги към настоящия момент, така сякаш сме постигнали желаното.

Магичното число

Изобилието от информация, която получаваме ежедневно се обработва от подсъзнанието, за да може съзнанието да работи нормално. То съхранява и сортира необходимото за момента обработвайки седем парчета информация, които приема абсолютно буквално.

Процесът се нарича детайлизиране, което позволява работата по различни групи от информация. След това съзнанието ни получава резултатите под формата на чувства, образи, сън и рефлекси.

Преди сън

Малко преди да заспим мозъкът произвежда алфа вълни, докато тялото, умът и дишането се успокояват. В този кратък момент на просъница има около 15 електрически вълни на всяка секунда. Те представляват тунела на подсъзнанието за получаване на съобщения.

Дишането

Дишането се случва на подсъзнателно ниво – ние просто го правим. То обаче играя ролята на мост между съзнателния и подсъзнателния ум.

В момента, в който го въведем в съзнанието осъзнаваме до-добре други части от самите нас. Точно за това дишането е основополагащ принцип в медитацията.

Освен това, подсъзнанието ни отговаря и за телесната температура, биенето на сърцето и баланса между стотици химикали, които помагат на тялото ни да бъде в хармония.

Подсъзнанието ни гарантира, че независимо от обстоятелствата ние ще реагираме така както сме програмирани. То прави всичко, което му кажем спрямо зададения от нас модел за самите себе си. Работи неуморно, за да може максимално да приближи поведението ни до модела отговарящ на надеждите, мислите и желанията ни.

В зависимост от това, какво сме засадили – на пролет ще се радваме или на цветя или на плевели.