Колко време отнема да преминем на режим кетоза?

Сподели с приятели

Кетогенната диета е ефективен начин да поддържаме тялото в добро здраве. С нейна помощ подпомагаме лечението на различни заболявания като епилепсия и диабет. Тя предразполага към отслабване, балансиране на хормоните и подобряване на умствените процеси.

Диетата

Преминаването в кетоза не става с щракване на пръст, тъй като тялото ни цял живот използва захар за гориво. Има нужда от достатъчно време да се адаптира и да започне да използва предимно кетони.

Това му позволява здравословно да губи мазнини, да намали риска от различни заболявания, да има по-високи енергийни нива и добро цялостно благосъстояние.

Времето, което отнема на тялото да изпита тези ползи варира от човек до човек. Ако се придържаме към кето диетата, средно отнема между един и десет дни да минем в състояние на кетоза.

Всичко зависи от хранителния ни режим преди това, метаболизма, постене, взимане на добавки, физическа активност и други съпътстващи фактори.

Ако по време на кетоза увеличим приема на въглехидрати по някаква причина има вероятност тялото ни да започне отново да гори глюкоза. За да се върнем в състояние на изгаряне на мазнини трябва да се върнем към първоначалните методи, които сме използвали да влезем в кетоза.

Как да ускорим процеса?

За предизвикването на кетоза в най-кратък период е необходимо приеманото количество въглехидрати да е под 5% на ден. Всички поети въглехидрати е препоръчително да идват от зелени, кръстоцветни листни зеленчуци. Количеството на приеманите мазнините трябва да бъде увеличено до около 70%.

След като сме постигнали кетоза можем да увеличим количеството на протеина, но не повече от 20% от дневния ни прием на калории.

Драстично отказване от въглехидратите

Отказването от въглехидратите е може би едно от най-трудните неща, което ни кара да ги спираме постепенно. Ако обаче искаме бързо да влезем в кетоза, най-доброто решение е да ги ограничим веднага.

Проследяването на приема на въглехидрати трябва да включва и скритите такива.

Увеличаване на висококачествените мазнини

Здравословните мазнини са основен компонент на кето диетата. Ще имаме нужда от малко време, за да свикнем около 80% от калориите ни да бъдат мазнини. Това обаче ще помогне на тялото ни да премине към режим на изгаряне им.

Разбира се, ако целта ни е да отслабнем можем да намалим приема на мазнини, за да може клетките ни да изгарят запасите от вече наличните такива.

Здравословните мазнини може да открием в маслините, маслото, зехтина, кокосовото масло, маслото от авокадо, мазните меса, яйченият жълтък и ядките.

Поддържането на добро ниво на протеин

Поддържането на достатъчно количество протеини е изключително важно, за да се чувстваме добре в кетоза. Протеините ни осигуряват много хранителни вещества, които ни помагат да бъдем здрави.

Повишена физическа активност

Повишената физическа активност, каквато и да е тя помага на тялото да изчерпи запасите от гликоген. Това заедно с ограничаването на въглехидратите засилва процеса по изгарянето на мазнини за енергия.

Тоест, колкото по активни сме толкова по-бързо преминаваме в състояние на кетоза.

Хидратация

Дехидратацията е един от най-често срещаните странични ефекти на кето диетата. Защо? Въглехидратите са отговорни за задържането на вода и натрий в тялото ни. Ограничаването им води до по-малко задържане на вода и чувството на глад.

Много често, чувството на глад не е предизвикано от желанието ни да хапнем нещо сладко, а от дехидратация. За това следващия път, в който се почувстваме гладни може първо да пием вода.

Подбор на храната

Ако наистина държим да спазваме режима имаме нужда от доста добра подготовка относно храната ни.

Добре е да се снабдяваме с кето подходящи храни или да ги приготвяме сами така че да можем да реагираме дори, когато сме навън и нямаме необходимото време.

Спазването на кетоза не е трудно дори навън, защото за заведенията най-важното нещо е желанието на клиента – салата без дресинг, неподсладени напитки, дюнер без питка и други.

Преходът

Когато навлизаме в кетоза за първи път, тялото ни го приема като малък стрес. Преходът може да причини грипоподобни симптоми като стомашни проблеми, умора, главоболие, замаяност и други.

За да ограничим появата на така наречения кето грип трябва да обърнем внимание и на съня си. Недоспиването оказва влияние върху работата на надбъбречните жлези, хормоналната функция, регулирането на кръвната захар и възстановяването на тялото.

За качествен сън имаме нужда от около седем часа сън в прохладна и тъмна стая без каквито и да било електронни устройства преди да заспим.