Какво трябва да знаем за яйцеклетките?

Сподели с приятели

Не е ли странно, че знаем повече за яйцата в кухнята отколкото за яйцеклетките в телата ни?

Всички дами сме наясно, че имаме биологичен часовник, който тиктака и зачеването с течение на времето става по-трудно поради намаляване на броя и качеството на яйцеклетките.

Яйцеклетките

Невероятните яйцеклетки са извора на живот. Тези планове за бъдещото поколение се произвеждат още преди момиченцето да се роди. А, самият процес по производството на яйца в яйчниците се нарича овогенеза.

Раждаме се с ограничен запас от яйцеклетки, който в крайна сметка ще се изчерпи. По време на зародишната форма има около 7 милиона яйца, които повече не се увеличават. С раждането остават приблизителна към 1 милион яйца, от които по време на пубертета остават само 300 хиляди.

Това е и периода, в който яйцата започват да узряват по едно на месец до достигане на средна възраст. Работата е там, че от хилядите яйцеклетки само около 400 ще бъдат овулирани през репродуктивния живот на една жена.

Пълни с инструкции

Яйцеклетките съдържат много РНК, която всъщност пренася генетичния код от ядрото на клетката и не позволява на ДНК да го напуска.

Една от основните задачи на РНК е да помогне на ядрото да се слее с сперматозоида. Освен това, води оплодената клетка през първоначалните й клетъчни деления и казва на клетките в ембриона какви да бъдат и как да се специализират.

Едни от най-големите клетки в тялото

На теория можем да видим яйцеклетката с просто око, тъй като тя е по-голяма от която и да е друга клетка в тялото. Освен това, тя е 20 и 4 пъти по-голяма респективно от сперматозоидите и кожните клетки.

Не живее дълго след овулация

Яйцеклетката има доста кратък живот след като бъде освободена. Тя се придвижва от фалопиевата тръба надолу към матката за период от 12 до 24 часа.

Ако не настъпи оплождане в този в период, яйцеклетката се разпада и се отделя по време на менструация.

Имат доминираща роля

Всички сме с представата, че сперматозоидите се надбягват към яйцеклетката. Но, това не е съвсем така. Както стана ясно още при създаването си, тя е пълна с инструкции.

Самия процес на оплождане не представлява състезание, защото яйцеклетката сама избира вида на сперматозоидите, на които ще позволи да влязат.

Възможно ли е създаването на нови яйцеклетки?

Съществува доклад, който потвърждава създаването на здрави яйцеклетки от стволови клетки, които съществуват в човешките ембриони.

За жалост обаче необходимите процедури са много сложни и експериментални. Освен това съществуват и етични проблеми, като необходимостта от унищожаването на ембрион и многобройни експерименти, за да се докаже, че няма да има генетични проблеми при следващите поколения.

И вместо да се надяваме на бъдещето е по-добре да планираме живота си така, че да се възползваме напълно от плодородния ни момент.