Как се случва магията?

Сподели с приятели

Знаем много добре какво представляват обектите, как се държат и че не изчезват просто с щракване на пръсти във въздуха. Но, въпреки това ставаме свидетели на подобни явления.

Магията е една от най-старите форми на изкуство запазила се и до наши дни. Магьосниците винаги намират начин да ни объркат и изумят създавайки илюзии за невъзможното.

Въпреки многобройните разкрити трикове, все още съществуват ценни тайни, които могат да разкрият как и защо съзнанието ни е толкова податливо на измама.

Магията

Едва ли има човек, който би останал равнодушен към магията. Независимо от възрастта, всеки един от нас бива запленен от изкуството, което ни позволява по един или друг начин да изживеем невъзможното.

Тайната й се крие във факта, че ние хората сме доста праволинейни – наличието на проблем или конфликт води до решение. Магията създава конфликт между това, което знаем че може да се случи и това, което преживяваме.

Склонни ли сме да вярваме на магьосниците, които твърдят че притежават свръхестествени сили? Тогава, как невъзможното става възможно? И както обичам да казвам – всичко е в главите ни.

Истината е, че тайната на магията се корени в правилното използване на психологически техники, които се възползват от ограниченията в начина, по който мозъците ни работят.

Как?

Трябва да ви предупредя, че веднъж разбрали тайните на магията – тя спира да действа. Най-общо казано, магията отвлича съзнанието и мозъка ни, манипулира слепите ни точки и използва ограниченията, за да създава илюзии.

Зрението

Като най-доверенето ни чувство, зрението повлиява голяма част от мислите, емоциите и действията ни. Толкова ни е важно, че често не вярваме на нещата, докато не ги видим с очите си.

За съжаление обаче става ясно, че и визуалните ни преживявания могат да бъдат изкривени чрез визуална илюзия. Тя възниква, когато има несъответствие между възприятието ни и реалното състояние на света.

Настоящето

Интуитивно смятаме, че осъзнаваме по-голямата част от заобикалящата ни среда. Това ни вярване много често ни изиграва лоша шега, защото губим фокус върху нещата.

Може би обработването на големи количества информация предполага по-големи мозъци? Но, ние не разполагаме с тях. А, наличните ни имат свои стратегии за справяне с подобен проблем – дават приоритет на важните аспекти от околната среда като същевременно игнорират по-маловажните.

Тоест, магьосниците използват това ни ограничение в тяхна полза като ни насочват в грешната посока. Когато не обръщаме внимание пропускаме очевидни промени, защото е все едно като да не ги виждаме.

Бъдещето

Макар да приемаме очите си като фотограф, който улавя действителните образи на света, в действителност визуалният ни опит е резултат от сложни процеси, които правят оценки. И както може би се досещаме, те не винаги са сто процента верни.

Магьосникът, който хвърля топката няколко пъти и след това тя изчезва напълно се възползва именно от слабостта ни да предвиждаме бъдещето. Истината е, че всички изпитваме илюзията на летящата топка във въздуха, въпреки че тя не напуска ръката на мага.

Илюзията е възможна благодарение на факта, че виждаме това, което вярваме че може да се случи, а не какво се е случило в действителност. Това предсказване на бъдещето е начин да заобиколим съществуването на една десета от секундата в миналото – това е необходимото време на информацията да постъпи в мозъка и да бъде възприета.

Свободният избор

Чувайки думите „Изберете карта, която и да е!“ оставаме с усещането, че свободния избор, който сме направили избирайки Вале пика ни дава контрола в ръцете. Но, нека не се заблуждава – това е само усещане.

Магьосниците си имат начини и стратегии, чрез които да повлияят на така наречения свободен избор, който ни предоставят.