Първи стъпки в медитацията

Сподели с приятели

В основата на здравето ни стои грижата и за тялото и за ума. А, медитацията е най-добрия начин, чрез който можем да постигнем хармония и баланс между здравето и благополучието ни.

Тя е вид спорт също както фитнесът, плуването и йогата. Разликата е в това, че с него тренираме ума. Той също като тялото ни има нужда от почивка, но това е най-трудното на което можем да го научим.

Медитацията

Трите основни компонента на медитацията са дишане, спокойствие и концентрация. Тоест, съсредоточаване върху дишането и изключване на околния свят. Звучи лесно, нали? За всеки начинаещ обаче най-трудно е да стои минути, да не говорим за часове, без да прави и да мисли нищо.

В действителност е изключително трудно да стоим в мълчание и бездействие с най-съкровените си мисли и чувства. Всъщност цялото ни съществуване се преживява от ума и гледната ни точка. Следователно грижата ни за ума може да промени целия ни живот.

Медитацията ни прави по-спокойни, концентрирани, благодарни и внимателни. Помага ни да сформираме нови навици, да разберем ума си и да се научим да не бъдем просто изпълнители на зададените от него команди. Колкото повече опознаваме и разбираме сами себе си, толкова повече свобода и гъвкавост придобиваме.

От къде да започнем?

Медитацията не е някакъв процес, с който да изключим или изтрием за известно време безбройните нестихващи мисли, които се борят за надмощие.

Тя е практика, с която се научаваме да насочваме вниманието си към дишането, което така или иначе приемаме за даденост. Учи ни да се връщаме към него, когато забележим че вниманието ни започва да се лута.

За да започнем имаме нужда от максимално спокойно място. Избираме си най-удобната за нас позиция било то седнали или легнали. Затваряме очи и се оставяме на дишането си, без да правим опит да го контролираме.

След това постепенно започваме да фокусираме вниманието си върху дишането и движенията, които предприема тялото ни при всяко вдишване и издишване. Проследяваме пътя на дъха през носа, раменете, корема и гръдния кош.

Какво става? Колко време мина преди умът ни да измести фокуса от дишането? Усещаме ли колко натоварен е всъщност умът дори без да го насочваме съзнателно да мисли за нещо конкретно? Дори привидно спокоен, той продължава да се лута из безкрайните ни мисли без наше разрешение.

И точно това е моментът, в който да се фокусираме отново върху дишането. Всеки път, когато умът ни отказва да ни слуша трябва да се връщаме към дишането. Не напразно казваме – „Успокой се и дишай!“.

Каквато и да е причината да направим медитацията част от живота си няма да сгрешим. Единственото, което тя носи са ползи за нас, следователно ползи и за хората около нас. Освен, че ще погледнем дълбока в себе си и ще разберем болката и щастието си, тя ще намали стреса и напрежението, ще подобри концентрацията ни и ще ни даде по-голям контрол върху съзнанието и ума ни.

Освен това, можем да я практикуваме навсякъде и по всяко време, независимо дали за пет, десет или повече минути. Без значение от това в каква ситуация се намираме, нека не забравяме че магията е в дишането.