Светът на врабчетата

Сподели с приятели

Трудно бихме намерили някой, който да не може да разпознае врабчетата. Все пак те са едни от най-често срещаните птици в света. Харизматичните същества демонстрират изключителна личност и гама от поведенчески черти, които впечатляват не само техните любители.

Врабчетата

Прекрасните пойни птици имат проста формула за успех свързана с нас хората. Те предпочитат да живеят в градове, села, паркове, градини и земеделски земи. Тоест можем да ги видим в различни местообитания и климатични условия стига да бъдат обитаеми.

Затова и за никого не е изненада, че обичат да гнездят на сухо под покривни пространства, различни видове пристройки и ръчно изработени къщички за птици. Възможно е дори да използват гнезда оставени от други птици. При нужда изграждат гнездото с най-различни материали като основните елементи са слама и трева.

Тези компактни птици с пълни гърди и заоблени глави са дълги до около 16 см. Характеризират се с директен полет, който включва непрекъснато махане постигащ се с около 15 удара в секунда на крилата. Можем да ги приемем за домошари тъй като рядко се движат на повече от два километра от дома си.

Предимно се хранят със семена на трева, дървета и храсти. Често разнообразяват диетата си с някои насекоми и остатъци от храна. Ако успеем да се сприятелим с иначе социалните по-природа врабчета може да имаме щастието да се нахранят от ръката ни.

Оперение

Въпреки, че на пръв поглед врабчетата изглеждат еднакви независимо от пола и възрастта си, те имат своите отличителни черти. Така например, мъжките са малко по-големи от женските си половинки.

Оперението им варира в различни нюанси на сивото и кафявото. Мъжките представители имат сива корона, червеникаво-кафяв гръб изпъстрен с черни окраски, черен лигавник и сиви корем и гърди. Женските от своя страна привличат вниманието с кафяво изпъстрени гърбове и пухкаво оперение по коремчето.

Чифтосване

Черният лигавник, който споменахме по-горе е знак за мъжественост при врабците. Колкото по-голям е той, толкова по-голяма е вероятността да намери партньор.

Врабчетата са моногамни и се чифтосват за цял живот. Правят между три или четири люпила с по 4 – 5 яйца. Инкубационният им период е до около 14 дни.

Къпане

Те са социални не само с нас, но и със себеподобните си. Почти всичко, което правят го правят заедно. Те преживяват жегата също като нас и затова често се къпят във вода или в прах.

Врабчетата лягат в сухата и песъчлива почват и пърхат с крила, докато се покрият с прах. Горещото време стимулира производството на масло и кара паразитите да се насочат към повърхността. Така че банята с прах изглежда разумно решение за премахване на излишното масло и паразитите.

Неочаквани черти

Мелодичното им чуруликане носи усещане за живот и навява спомени за детството ни. Връщаме се в летните, безгрижни дни, в които сме изживели най-голямата си свобода тичайки през зелени поля и градини.

Но, освен с звънките си песни, те могат да се похвалят и със способността си да плуват под вода. Звучи невероятно, нали? В действителност обаче ако им се налага по една или друга причина да се преместят от едно място на друго, те могат да го направят под вода.

В случай, че сме решили да си отгледаме врабчета да осигурим достатъчно място за къщичката за птици и банята с прах и редовно да оставяме храна.